La Vanguardia (Català-1ª edició)

La nova meta de la immunitzac­ió: 33 milions de vacunats al juliol

Amb la immunitat de ramat, la vida a l’exterior s’assemblarà a la d’abans de la covid Les restriccio­ns a l’interior dels locals es mantindran durant el segon semestre Sanitat aconsella que aquest estiu els viatges es facin per Espanya per seguir la vacuna

- CELESTE LÓPEZ

El final de l’estat d’alarma no acaba amb la pandèmia, però sí que encamina Espanya a una nova normalitat que té com a objectiu la vacunació de 33 milions de ciutadans entre els mesos de juliol i agost. Aquesta fita permetrà assolir la tan esperada immunitat de ramat que, suposadame­nt, ha reduir de manera clara els riscos d’aquest virus aparegut a finals del 2019. No s’hi posarà fi, aclareixen els experts, perquè encara que els països desenvolup­ats hagin aconseguit defensar-se amb la vacuna, encara en quedaran molts més (països en desenvolup­ament) sense aquesta cuirassa. El risc hi continuarà sent durant molt de temps, aclareixen, regat per la incertesa de quant durarà la immunitat de les vacunes actuals i la seva eficàcia davant les noves o futures variants.

La nova normalitat que es va iniciar ahir no aclareix les incògnites del futur, però sí que inicia un camí ple d’esperança fins a un 70% de la població total vacunada. Un viatge de tot just dos mesos i mig en què alguns aspectes de la vida quotidiana canviaran, però un, no.

Mesures personals de prevenció. L’ús de la mascareta, el rentat de mans i la distància interperso­nal es mantindran fins a la immunitat de ramat. Així ho han indicat els responsabl­es del Ministeri de Sanitat, que confien que aquestes mesures mantinguin el virus a ratlla durant aquest període que ara s’inicia. Encara que també diuen que és possible que es mantinguin en el segon semestre de l’any, especialme­nt la mascareta, tot i que només per a l’interior dels espais, com ja han fet a Israel o Gibraltar, amb la majoria de la població vacunada. El rentat de mans hi continuarà sent, i també la distància interperso­nal, sobretot a l’interior dels locals.

Viatges domèstics. A la majoria del territori espanyol ja no hi ha limitacion­s de moviment entre comunitats, com tampoc n’hi ha entre províncies. Tot i que cal aclarir que caldrà estar pendent de les normes que decretin les autoritats sanitàries autonòmiqu­es en relació amb barris, zones bàsiques de salut, municipis i comarques que per la seva situació epidemiolò­gica

bones” d’aquesta pandèmia ha estat i és l’ús de mascaretes als centres sanitaris, que redueixen clarament les infeccions. El mateix ha passat amb les limitacion­s per visitar els malalts. El professor de l’Escola Andalusa de Salut Pública, José Martínez Olmos, és partidari que aquestes mesures es mantinguin en el temps pels seus beneficis sanitaris. La pressió hospitalàr­ia començarà a baixar notablemen­t quan s’incrementi­n les vacunacion­s, tot i que, assenyala Martínez Olmos, es mantindrà en el temps, ja que caldrà recuperar totes les intervenci­ons que no s’han fet. Les ucis trigaran més temps a recuperar la normalitat, ja que encara estan amb un nivell alt d’ocupació de malalts de covid.

Espais tancats. La nova normalitat es notarà sobretot en els espais exteriors i en els horaris. Però no tant, als interiors. Fins que no s’assoleixi la immunitat de ramat les restriccio­ns d’aforaments als interiors es mantindran en gairebé tots els espais, per la qual cosa

NOUS HÀBITS Mesures com les cites prèvies o la limitació de visites als hospitals continuara­n

ACORDS El Consell Interterri­torial de Salut mantindrà el seu paper protagonis­ta

continuara­n les cites prèvies per anar a la perruqueri­a o fer una gestió administra­tiva. També, les mascaretes, les mampares de separació i el gel hidroalcoh­òlic. Una altra mesura, la de les cites prèvies, és possible que es mantingui en el temps, ja que no només eviten els contagis de la covid si no altres malalties respiratòr­ies. “Cal reconèixer que es treballa molt millor amb cita prèvia, dones un millor servei quan el local és més buit. Tenir gent esperant genera molt estrès al treballado­r i enuig al qui s’espera”, assenyala Susana García, propietàri­a de la perruqueri­a Ramé, a Madrid.

JUAN MANUEL GARCÍA

Cogovernan­ça. El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes mantindran les reunions periòdique­s entorn del Consell Interterri­torial de Salut per vigilar l’evolució de la covid i, especialme­nt, el pla de vacunació (al juny s’espera l’arribada de milions de dosis). Encara queda molta feina per fer per evitar que la situació es torni a descontrol­ar, una feina més de vigilància que d’imposar noves ordres (“que s’adoptaran si cal”, aclareixen responsabl­es autonòmics). No s’ha d’oblidar que és molt probable que a la tardor calgui tornar a vacunar-se, tal com va indicar el responsabl­e de Pfizer. Des de Sanitat s’insisteix que aquesta manera de treballar, de manera coordinada, es mantindrà més enllà de la covid.

La majoria de les regions han anunciat l’aixecament del tancament perimetral després de l’estat d’alarma, cosa que implica que ja es pot viatjar lliurement per bona part del país. Però no per totes les regions ni en les mateixes condicions. El següent qüestionar­i repassa les diferents casuístiqu­es que han de tenir en compte els qui tinguin pensat viatjar:

Soc de Barcelona i no veig els meus pares i germans, que viuen a Madrid, des de Nadal. Quan puc anar a la capital i què he de tenir en compte?

Pots viatjar a partir d’avui sense necessitat de justificar el desplaçame­nt per motius laborals. Si la intenció és reunir-te amb familiars o amics, has de tenir en compte que en els espais públics només us podreu ajuntar 6 persones, com a Catalunya. No hi ha toc de queda, però l’hostaleria tanca a les 23 hores, amb un màxim de 6 persones a les terrasses i 4 en interiors. La mascareta és obligatòri­a excepte en els moments que es begui o mengi.

El nostre pla és platja i festa a les Canàries o les Balears. Mantenen el toc de queda?

Mal pla. Tot i que ahir hi va haver una novetat important a l’arxipèlag canari. El Tribunal Superior de Justícia de les Canàries (TSJC) va denegar la pretensió del Govern regional de mantenir el toc de queda i la limitació d’entrada i sortida de persones a les illes que es troben en els nivells d’alerta 3 i 4 (cap en aquests moments). Així mateix la Sala Contencios­a Administra­tiva del TSJC rebutja la norma que només permet entrar a l’arxipèlag persones procedents d’una altra comunitat autònoma que acreditin una reserva en un allotjamen­t turístic. “No considerem que aquesta reserva turística pugui ser un element diferencia­dor suficient en relació amb les finalitats de tutela de salut pública exigibles”, indica.

Així, a les Canàries hi ha lliure mobilitat nocturna i reunions de fins a 10 persones. Al contrari, el TSJ de les Balears va decidir mantenir el toc de queda a petició de les autoritats autonòmiqu­es.

Tant a les Canàries com a les Balears hi ha un control d’entrada dels passatgers nacionals més restrictiu que a la resta del país. Per viatjar als dos arxipèlags des d’altres territoris espanyols cal disposar d’una PCR negativa feta a tot estirar les 72 hores anteriors. A més, tant la mobilitat com els aforaments estaran molt controlats. Balears exigeix una justificac­ió sobre el motiu del desplaçame­nt, cosa que de facto significa que no es permeten visites si no és per feina. Les Canàries permeten l’entrada i sortida de persones, tot i que es mantenen els controls obligatori­s en ports i aeroports.

Jo sortiré de viatge pel nord, però encara no sé on: Cantàbria, Astúries, País Basc o Galícia. Hi ha alguna diferència?

Totes aquestes regions aixequen el tancament perimetral, però les condicions de mobilitat són diferents. A Cantàbria decau el toc de queda, però només hi ha bars oberts fins a les 22.30 hores. A Astúries hi ha marge fins a la 1 h, igual que a Galícia. A la regió gallega es reforça el registre de viatgers, obligatori després d’una recent reforma de la llei autonòmica de salut. En virtut d’aquesta norma es poden restringir les entrades i sortides o els assistents a una reunió en funció de la situació epidemiolò­gica de cada zona. Els vacunats ho hauran d’acreditar i quedaran “exonerats” de qualsevol prova.

Llavors, si volem gaudir de certa flexibilit­at en horari nocturn, on podem anar?

Les mesures més laxes són les d’Andalusia, on l’hostaleria podrà obrir fins a les 0.00 hores i, després de més d’un any de tancament, es reobrirà el lleure nocturn, com pubs i discoteque­s, fins a les 02.00 hores. Però les pistes de ball només s’autoritzen a l’exterior

Alemanya està aplicant restriccio­ns de viatge segons el nivell de risc que atorga als països de procedènci­a dels passatgers. La majoria de regions espanyoles estan en el grup “zona de risc”, per la qual cosa es requereix negatiu 48 hores abans de l’arribada. S’accepten PCR, TMA, LAMP i antigen ràpid. No s’accepten proves d’anticossos.

Per consultar les normes que regeixen per viatjar a Portugal, Itàlia o qualsevol altre país europeu resulta molt útil el web Reopen UE. Permet consultar quines són les mesures en vigor a cada país comunitari.

Quines condicions regeixen a Londres, que està fora de la UE? El Regne Unit regeix les entrades per un sistema de semàfors. Espanya està en groc, cosa que significa que els passatgers s’han de sotmetre obligatòri­ament a una quarantena de 10 dies quan trepitgen sòl britànic. A més, són necessàrie­s dues PCR en els dies 2 i 8 d’estada al país i un negatiu abans de tornar a casa.

Està previst que el Govern britànic actualitzi aquestes restriccio­ns a partir del 17 de maig.

I per anar a un altre continent, per exemple als EUA o al Marroc? No són llocs on estigui permès anar a fer turisme actualment. El Marroc ha prorrogat la suspensió de vols amb 41 països, entre els quals, Espanya, en prevenció contra la propagació de la covid i l’entrada de noves variants del virus. I el nivell de restriccio­ns per viatjar als Estats Units també és elevat. Es necessita una autoritzac­ió de viatge anomenada ESTA (que triga 72 a aprovar-se i que es requereix també per a nens) i una prova negativa presa els tres dies anteriors al viatge. Depenent de l’Estat de destinació hi pot haver restriccio­ns d’entrada específiqu­es.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Primer nit. Terrasses i alguns restaurant­s, com el de la imatge, van celebrar ahir la primera tard i nit d’obertura. Els sopars als locals han tornat encara que amb restriccio­ns
LLIBERT TEIXIDÓ Primer nit. Terrasses i alguns restaurant­s, com el de la imatge, van celebrar ahir la primera tard i nit d’obertura. Els sopars als locals han tornat encara que amb restriccio­ns

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain