La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les no ha renovat el contracte amb AstraZenec­a

La tensió amb aquesta marca contrasta amb la gran relació de la CE amb Pfizer

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Amb els laboratori­s fabricants de vacunes, Brussel·les viu una història d’amor i una altra de desacord. L’afinitat és amb Pfizer-BioNTech, el laboratori amb múscul nord-americà i cervell alemany que disposa d’una vacuna eficaç i que, sobretot, compleix amb el calendari de lliurament­s. En canvi, la relació crispada és la que hi ha amb AstraZenec­a, la farmacèuti­ca anglosueca que està vulnerant els acords sobre els terminis de subministr­ament i que la Comissió Europea ja ha portat als tribunals.

Ahir es va posar de manifest una vegada més aquest distanciam­ent amb les declaracio­ns del comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, que va manifestar que no s’ha renovat el contracte amb aquesta farmacèuti­ca. “No hem renovat el contracte amb AstraZenec­a després del juny. Veurem, observarem què passa”, va dir Breton a la ràdio francesa.

Unes declaracio­ns que van arribar 24 hores després que la Comissió Europea anunciés un nou contracte amb Pfizer de 1.800 milions de dosis pel període 2022-23. És una mostra de quina és la vacuna en qui confia Brussel·les, la mateixa que subministr­a actualment la quantitat de dosis més gran i la que formarà l’eix central de l’estratègia de vacunació dels anys que venen.

Totes les indicacion­s van per aquest camí, malgart que Pfizer no sigui l’única. “Hem començat amb Pfizer perquè està treballant en la segona fase, les vacunes de segona generació”, va afegir Breton. És a dir, les vacunes per fer front a les denominade­s variants preocupant­s, com poden ser la sud-africana i la brasilera, i altres que puguin aparèixer en el futur.

Portaveus de la Comissió Europea van confirmar a La Vanguardia que no s’ha renovat el contracte

“No hem renovat el contracte després del juny. Veurem, observarem què passa”, diu el comissari Breton

amb AstraZenec­a, però matisant que “això no prejutja res cara al futur”. El que preocupa a Brussel·les és que “el contracte actual s’executi i que les dosis es lliurin d’acord amb els compromiso­s contractua­ls”, van afegir.

Tot i això, el contrast entre la firma d’un nou contracte amb Pfizer i la disputa als jutjats amb AstraZenec­a afegeix dubtes sobre l’interès que pot tenir Brussel·les a buscar una prolongaci­ó dels convenis amb la farmacèuti­ca anglosueca amb qui manté unes relacions tan tenses.

Les preferènci­es per Pfizer no són només pel compliment dels lliurament­s. També ho són per la seva nova tecnologia, utilitzant l’ARN missatger, que pot facilitar l’adaptació per fer front a les noves variants. Es pot afegir també que no ha provocat episodis de trombosis, com és el cas d’AstraZenec­a, per molt rars i limitats que hagin estat. Són avantatges que superen els inconvenie­nts de la vacuna de Pfizer de vendre’s a un preu més elevat i amb unes exigències de conservaci­ó a temperatur­es extremadam­ent baixes que en compliquen la logística de distribuci­ó.

 ?? DADO RUVIC / REUTERS ?? La farmacèuti­ca anglosueca està trencant els terminis de subministr­ament de la seva vacuna
DADO RUVIC / REUTERS La farmacèuti­ca anglosueca està trencant els terminis de subministr­ament de la seva vacuna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain