La Vanguardia (Català-1ª edició)

WhatsApp limitarà les funcions als qui no acceptin les seves condicions

- FRANCESC BRACERO

Divendres vinent 15 de maig és l’última data límit que WhatsApp va fixar perquè els usuaris acceptin les noves condicions, entre les quals destaca que compartirà dades de forma creuada amb Facebook i Instagram. Divendres, la companyia va apuntar que no cancel·larà els comptes dels qui no acceptin aquesta actualitza­ció, que al seu dia va provocar una revolta dels usuaris i estava prevista per al passat 8 de febrer. WhatsApp va postergar la iniciativa uns mesos al veure com milions d’usuaris se n’anaven cap a apps rivals com Telegram i Signal. Ara diu que no eliminarà comptes per no acceptar els requisits, però no és del tot cert, perquè els limitarà fins a fer-los poc útils si no s’accepten les noves regles. “No s’eliminarà el compte de cap

usuari ni es traurà l’accés a les funcions de WhatsApp el 15 de maig a causa d’aquesta actualitza­ció”, va anunciar la nit de divendres. El que passarà és que, en unes setmanes, aquests usuaris començaran a rebre “un recordator­i persistent”. A partir d’aquest moment, tindran un “accés limitat a les funcions de WhatsApp”. Amb el temps, tot els empenyerà a acceptar les condicions o a deixar d’utilitzar una app que pràcticame­nt no tindrà cap utilitat. I els comptes inactius es cancel·len al cap de quatre mesos.

El que passarà als qui no acceptin les noves condicions de WhatsApp és el següent: “No podran accedir a la llista de xats, però podran respondre trucades i videotruca­des. Si tenen activades les notificaci­ons, podran tocarles per llegir o respondre missatges, així com per tornar trucades o videotruca­des perdudes”, explica WhatsApp a qui no transigeix­in amb les noves condicions.

“Si tens activades les notificaci­ons, pots tocar-les per llegir o respondre un missatge o tornar una trucada o de vídeo perduda”, afegeix. Però després d’unes setmanes amb aquestes funcions minvades, no es podran rebre trucades, o notificaci­ons entrants i WhatsApp deixarà d’enviar missatges i trucades al telèfon.

D’aquesta forma, WhatsApp acabarà condemnant a la cancel·lació els comptes que no acceptin les condicions. Per inactivita­t –que és al que condueixen les funcions limitades en l’aplicació– la norma de la companyia estableix que tots els comptes es cancel·len després de 120 dies.

En les noves condicions s’especifica que, “com a part de la família d’empreses de Facebook, WhatsApp rep informació d’aquesta família d’empreses i hi comparteix informació”. “Les dues parts –admet–podem utilitzar la informació que rebem per operar, proporcion­ar, millorar, entendre, personalit­zar, donar suport i comerciali­tzar els nostres serveis i el que ofereixen”.

WhatsApp assegura que els missatges de la seva app “no es compartira­n a Facebook”. “És a dir —aclareix—, ningú no els veurà. De fet, Facebook no utilitzarà els teus missatges de WhatsApp per a cap altre propòsit que no sigui el d’assistir-nos a operar i proveir els nostres serveis”, sense

La companyia diu que no cancel·larà comptes, però els dels qui no admetin requisits seran gairebé inoperatiu­s

que s’especifiqu­i quins són aquests serveis. El 2014, quan Facebook va comprar WhatsApp, va anunciar que les dues plataforme­s no intercanvi­arien dades i estarien separades, unes condicions que, finalment, no s’han complert.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain