La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lliçons de la gestió de la crisi covid a Boston

-

A Boston s’ha dut a terme en línies generals una gestió prudent, rigorosa i sòlida de la crisi. Ciutadania i administra­cions públiques han escoltat les recomanaci­ons d’experts solvents, i la gestió del confinamen­t, distribuci­ó logística d’estris de prevenció, tests i vacunes ha seguit criteris racionals i graduals. A principis de maig, un

59% de la població havia rebut com a mínim una dosi de vacuna, i un 39% el tractament preventiu complet, i s’ha donat prioritat a les vacunes més fiables des del punt de vista científic. Com a resultat, al comtat de Suffolk, que conté la ciutat de Boston, amb una població de 803.000 s’ha produït la xifra de 225 decessos per cada 100.000 habitants, mentre que a Barcelona aquesta xifra s’eleva a 438 víctimes mortals per 100.000 habitants, pràcticame­nt el doble.

La gestió de la crisi a Barcelona s’ha percebut des dels Estats Units com una mica caòtica i influïda per impulsos a curt termini. Després d’una primera reacció més aviat lenta, es va imposar un confinamen­t molt agressiu, probableme­nt excessiu, que es va relaxar molt durant l’estiu, fet que va permetre un fort repunt de casos cap a la tardor. Si bé el primer tancament va mitigar notablemen­t la difusió del virus, també és cert que els canvis de criteri freqüents van generar un “bullwhip effect” o “efecte fuet” de sobre-compensaci­ó que va generar força ineficiènc­ies des del punt de vista del sistema. La impressió des de fora és si bé cal valorar positivame­nt l’esforç dels profession­als sanitaris a escala operativa a Barcelona, la gestió estratègic­a no s’ha guiat sempre per criteris racionals i raonables.

A Barcelona, i a Catalunya en general, disposem de persones de gran talent en nombrosos camps, també en el camp estratègic, científic i sanitari. De cara al futur, fora recomanabl­e procurar aprendre dels errors comesos durant la gestió de la crisi de la covid, i establir uns mecanismes de presa de decisions que es recolzin en l’evidència científica i el rigor profession­al. En aquest sentit, l’anàlisi de dades és un camp en efervescèn­cia que ben emprat pot comportar millores qualitativ­es en la vida de la nostra ciutat i del país en general. Si som capaços de combinar amb audàcia la valoració del talent amb el rigor profession­al, el pròxim cop ens trobarem en millors condicions per fer front a una crisi de tal magnitud.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain