La Vanguardia (Català-1ª edició)

El busseig de l’Estartit fia la remuntada al client francès

La majoria de grups francesos que tenien reserva per a aquest mes de maig l’han ajornat per al setembre

- SÍLVIA OLLER L’Estartit

www.barcelonag­lobal.org

El Tritón surt del port de l’Estartit amb només cinc submarinis­tes a bord i es dirigeix cap a la zona del Salpatxot, a les Illes Medes, una de les principals destinacio­ns d’immersió d’Europa. Al moll queden unes altres tretze embarcacio­ns de centres de busseig amarrades. No sortiran en tot el matí. Les xifres de bussejador­s d’aquest mes de maig, normalment un dels més forts per al sector gràcies a les vacances de la Pentecosta i l’Ascensió, a França, són irrisòries. “Des que hem reobert aquest maig, hem sortit algun dia amb només dos submarinis­tes a bord, el normal seria una trentena i fer quatre viatges diaris”, explica Nancy Loris, instructor­a a Unisub, el primer centre de busseig turístic de la Costa Brava. El sector confiava a recuperar aquest mes l’alegria d’altres anys gràcies als francesos (sis de cada deu clients abans de la pandèmia eren francesos), però haurà d’esperar.

El confinamen­t a França, actualment en fase de desescalad­a, va esborrar de cop les reserves de grups que hi havia marcades al calendari i que al maig acostumen a ser majoria. “Podrien venir però la majoria no s’atreveix; la necessitat de disposar d’una PCR per entrar i sortir del país sumades a les informacio­ns confuses del govern francès sobre el turisme en vehicle privat fora de les seves fronteres no ajuden”, afirma Ramon Siliceo, portaveu dels centres de submarinis­me de l’Estartit. El propietari del centre de busseig Unisub, Sean Murray, constata que més d’un 60% de grups que tenien per al maig han posposat les reserves per al setembre. Ara per ara, els únics que s’atreveixen a viatjar són els particular­s. És el cas de Youbi Issam, que s’ha desplaçat amb cotxe des de París i estarà una setmana a l’Estartit. “Feia un any que no podia venir i en tenia moltes ganes”, reconeix mentre es recol·loca el vestit de bussejador a bord del Tritó.

Els catorze centres d’immersió que hi ha a les Medes viuen pendents de la recuperaci­ó del turisme francès. “Durant els últims 18 mesos, n’hem treballat a tot estirar quatre”, explica Genís Dalmau, responsabl­e del centre de busseig Les Illes, un altre dels històrics de la zona. El 2020 es va tancar amb 30.802 immersions, la meitat de les que hi va haver l’any anterior. “L’any passat vam aguantar els nostres negocis (la majoria familiars) gràcies als préstecs ICO però ens van servir per pagar impostos, la seguretat social o l’aigua, no per invertir”, reconeix Ramon Siliceo, que a més de portaveu també es de l’empresa Xaloc Diving Center.

De moment, donen el mes de maig per perdut i s’aferren a l’arribada de francesos i a l’avançament del pla de vacunació aquí i a fora d’Espanya. Els catalans i espanyols

Abans de la pandèmia, sis de cada deu submarinis­tes de les illes Medes procedien de França

represente­n una petita part del pastís d’immersions a les Medes, tot just un 15%, tot i que l’estiu passat van ser majoria i van ajudar a salvar la temporada.

De moment cap negoci no ha tancat però alguns no han obert en espera de veure com evolucione­n les restriccio­ns i en espera que es reactivi la demanda. “Necessitem estabilita­t per reobrir els negocis”, explica Míriam Prat, presidenta de l’Associació de Centres Turístics Subaquàtic­s de la Costa Brava.

A la falta de bussejador­s, el sector té un altre desavantat­ge: afirmen que durant els últims anys estan perdent pes a Europa en detriment d’altres destinacio­ns com Malta o les Canàries. Proposen la creació de noves zones d’immersió amb biòtops, unes estructure­s situades en fons sorrencs que atreuen vida marina, com ja tenen en altres destinacio­ns per ser més competitiu­s. També demanen al Govern un pla a mig i llarg termini per al sector del submarinis­me a Catalunya.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Els únics cinc submarinis­tes que van sortir del port de l’Estartit dijous
PERE DURAN / NORD MEDIA Els únics cinc submarinis­tes que van sortir del port de l’Estartit dijous
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain