La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona incorpora un robot per buscar morosos

El nou programa informàtic serveix per detectar deutors en processos concursals oberts, més enllà dels límits de la ciutat

- RAÚL MONTILLA

L’Institut Municipal d’Hisenda potser és de les àrees de l’Ajuntament que té una feina més prosaica, menys vistosa i que no sempre agrada... però alhora és una peça clau de l’engranatge que fa que el Consistori funcioni. Un institut submergit en una completa transforma­ció tecnològic­a, que experiment­a sobre com aplicar intel·ligència artificial per combatre el frau i que al setembre va posar en marxa un robot que li ha permès automatitz­ar la presència de l’Ajuntament en els concursos de creditors que s’obren a tot Espanya: D’hisenda (de Barcelona) no se n’escapa ningú.

“El concurs de creditors és un procés que neix quan una persona física o jurídica incorre en una situació d’insolvènci­a, que no pot fer front al pagament dels deutes que té. Aquest procedimen­t comença a iniciativa del mateix deutor i es canalitza a través del jutjat mercantil que és qui fa la visualitza­ció del BOE”, introdueix Antonio Marín, director dels serveis jurídics de l’Institut. Llavors és, quan es fa públic el concurs, el moment en què entra en acció el robot. Revisa els processos i acara qui n’és objecte amb les dades internes de l’Ajuntament, per comprovar si les persones físiques o jurídiques que els protagonit­zen tenen algun deute amb el Consistori. “Comprova si té cap deute i si en té, obre l’expedient i envia la nostra documentac­ió a qui fa el concurs”, assenyala Mario Lloreda, tècnic de l’Institut que s’ocupa, precisamen­t, dels processos concursals. “Si no detecta un deute recent, també pot enviar una comunicaci­ó d’un d’antic. I si ens presentem al concurs suspèn el deute”, continua Lloreda, que explica que si el programa detecta alguna incongruèn­cia, frena el tràmit: l’humà n’agafa el control.

La incorporac­ió del robot ha suposat un augment del volum –al voltant d’un 10%–, en part perquè s’accedeix a tots els processos del conjunt d’Espanya. Abans era documentac­ió que es revisava una a una, de manera manual...

“És difícil que una persona de Toledo tingui un deute a Barcelona, però si el té, sortirà. Sí que és més probable de ciutats properes com ara Esplugues, Cornellà o Granollers... Una multa, un IBI si ha tingut un pàrquing a la ciutat i que ha creat un deute”, afegeix el tècnic. Si bé hi ha un altre avantatge: el profession­al que abans es dedicava a repassar les publicacio­ns de manera analògica, ara pot dur a terme feina amb més valor afegit.

“La prova pilot ha funcionat molt bé”, sentencia el director de l’Institut, Antoni Fernández, que explica que el robot no deixa de ser la primera peça d’un projecte que va començar fa anys, quan es va fer una ferma aposta per unificar tot l’ecosistema de gestió municipal. “Hem estat la primera administra­ció tributària local que ho fa tot a SAP. Totes les operacions de l’Institut estan integrades dins del model SAP, que és el que ens permet treballar amb grans volums d’informació”, afegeix el responsabl­e de la hisenda municipal. I ara ha arribat el torn als robots. “Estem a punt de licitar un concurs de 150.000 euros per, entre l’any 2021 i el 2023, engegar onze robots més per automatitz­ar processos com ara beneficis socials o el fraccionam­ent”, afegeix Antoni Fernández.

El director de l’Institut explica que al marge de robots o el començamen­t de petites proves amb intel·ligència artificial –encara en fase molt embrionàri­a–, el departamen­t municipal continua aprofundin­t en els serveis d’atenció al ciutadà. Per una banda, l’atenció telemàtica que ja es duu a terme, accelerada per la pandèmia però que, una vegada que se superi la covid, el més segur és que es continuï mantenint.

El camí és el d’augmentar les operacions que el ciutadà pugui fer des de casa seva. L’última, posada en marxa tot just una setmanes, és la identifica­ció del conductor en el cas d’una multa de trànsit. “Es tracta de facilitar els tràmits, de fer la vida més fàcil als ciutadans. I si la fem més fàcil, també recaptem més”, sentencia Antoni Fernández.

La hisenda municipal estudia l’aplicació d’un sistema d’intel·ligència artificial per combatre el frau

 ?? XAVIER GÓMEZ/ARXIU ?? El nou sistema ajuda a cobrar multes impagades de Barcelona a qualsevol punt d’Espanya
XAVIER GÓMEZ/ARXIU El nou sistema ajuda a cobrar multes impagades de Barcelona a qualsevol punt d’Espanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain