La Vanguardia (Català-1ª edició)

Art a l’Espai Isern Dalmau

La Fundació Lluís Coromina promou una edició especial de la Biennal de Sant Cugat

- JOSEP PLAYÀ MASET

L’any 1977 Sant Cugat del Vallès va acollir la primera Biennal d’Art Català Contempora­ni. Des de llavors s’han celebrat vint-idues edicions i hi han participat 591 artistes. Ajornada l’any passat a causa de la pandèmia i per dificultat­s financeres (l’ajuntament va retirar el seu ajut), s’ha obert una nova etapa mentre els replanteja el projecte i s’ha organitzat una edició especial a l’Espai Isern Dalmau de Barcelona (carrer Mallorca, 305) amb una selecció d’obres d’alguns dels autors participan­ts i amb un encàrrec videogràfi­c a Joan Fontcubert­a que serveix d’homenatge a tots els artistes.

Fontcubert­a mostra, a través de dues pantalles gegants, els 591 artistes que han participat en les biennals. “És una obra de reciclatge crític”, explica el fotògraf. El que ha fet és agafar la primera pàgina que apareix a Google de cadascun dels artistes i d’aquesta manera ofereix “un panorama ampli del rastre que queda a internet de la innovació i creativita­t i etcètera. Són les empremtes erosionade­s pel temps, i per tant, un motiu per dilucidar qüestions de reconeixem­ent i memòria”. Aquesta peça es completa amb obres de mida petita d’onze artistes: Ignasi Aballí, Enric Ansesa,

Sergi Barnils, Tom Carr, Lúa Coderch, Xavier Escribà, Lourdes Fisa, Joanpere Massana, Roser Oduber, Yurian Quintanas i Perejaume. I a partir d’aquest divendres es complement­arà amb una altra exposició a la Fundació Cabanas de Sant Cugat amb sis artistes més: Carmen Anzano, Martín Carral,

Pep Codó, Neus Colet, Carles Delclaux i Maria Fabre, als quals s’afegiran J.P Viladecans, Vicenç Viaplana i Pep Agut. L’exposició de Barcelona estarà oberta fins al 15 de juny i la de Sant Cugat fins a l’agost. La curadoria és a càrrec de Josep Canals, de la galeria Canals de Sant Cugat, impulsor de la Biennal, amb la supervisió de Ricard Planas, editor de la revista Bonart Cultural ,iel suport de la Fundació Lluís Coromina.

La Fundació que ha fet possible aquesta nova etapa va ser creada l’any 2007 per l’empresari Lluís Coromina Isern amb l’objectiu de donar suport a la creació artística i a la preservaci­ó de la natura i els animals. I ho fa a través de cinc seus: Isern Dalmau (espai multidisci­plinari amb despatxos de coworking per entitats com la productora d’Albert Serra, Bonart Cultural o Plant for The Planet), Espai Eat Art de Banyoles (antiga galeria Cort-Lluís Vilà convertida en centre cultural i espai de residència), el Puntal de Banyoles (espai de trobada, laboratori de les arts i d’exposicion­s), Garage de Banyoles (espai educatiu) i la Perpinyana de Porqueres (centre d’acollida d’aus exòtiques).

L’espai Isern Dalmau de Barcelona, que ara acull la biennal, porta el nom de l’advocat, poeta i col·leccionist­a d’art Eusebi Isern Dalmau (1896-1981), avi matern de l’impulsor de la Fundació. Isern Dalmau va presidir l’Ateneu Empordanès de Barcelona i va impulsar les Publicacio­ns Empordà i la Biblioteca Catalana d’Autors Independen­ts, on van escriure autors com Josep Pla, Francesc Pujols, Domènec Guansé, Joan Estelrich o Josep Vandellós.

Divendres s’obre a la Fundació Cabanas de Sant Cugat una segona mostra amb artistes que van ser a la biennal

 ?? LV ?? Vídeo de Joan Fontcubert­a sobre els artistes participan­ts a la Biennal de Sant Cugat
LV Vídeo de Joan Fontcubert­a sobre els artistes participan­ts a la Biennal de Sant Cugat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain