La Vanguardia (Català-1ª edició)

Merlier deixa la seva targeta de visita en l’esprint

Filippo Ganna, que va guanyar tres segons de bonificaci­ó, manté la maglia rosa

- CICLISME 104è GIRO D’ITÀLIA XAVIER G. LUQUE

Estava anunciat com un dels velocistes que calia controlar de prop abans del començamen­t del Giro, però d’aparèixer a la llista a confirmar les capacitats enfront de rivals de la talla de Nizzolo, Viviani, Ewan, Sagan... hi ha una bona distància. Una distància que el belga Tim Merlier, nascut fa 28 anys a la localitat flamenca de Wortegem-Petegem, no ha trigat a recórrer. En el primer gran esprint del Giro 2021, al final de la segona etapa a Novara, la terra del Campari, es va cruspir els seus il·lustres col·legues i es va imposar amb un esprint llarg, d’uns 200 metres, sense que ningú aconseguís superar la seva roda del davant. Si no ho tenia calculat al mil·límetre, ho va semblar. Especialis­ta del ciclocròs, campió belga de ruta el 2019 i debutant en la cursa, Merlier és al Giro gràcies a la invitació oficial del seu equip, l’Alpecin, que va ser el millor del nivell 2 el 2020 gràcies a tenir a les seves files un monstre com ara Mathieu van der Poel, absent en aquest Giro. Alguna cosa hi va aportar també Merlier, guanyant per exemple una etapa de la Tirrè.

La primera etapa en línia de la corsa rosa del 2021 estava predestina­da a l’esprint, però amb el que no es podia comptar és que també els dos esprints intermedis bonificats aportarien la seva quota de protagonis­me al balanç de la jornada. El primer va oferir una escena curiosa, còmica fins a cert punt. Anaven escapats dos italians sense importànci­a –ni renda sobrada per preocupar els arribadors– quan es va desencaden­ar una batalla inesperada en el gran grup per aconseguir la tercera posició, que atorgava tan sols un segon de premi. Doncs bé, se les van tenir entre Gaviria, Viviani, Pasqualon, Sagan... però es van equivocar de pancarta. Just abans de l’esprint, a uns 600 metres, estava penjada la que anunciava els últims 40 quilòmetre­s del dia. I allà van embogir. Quan es van adonar de l’error i van veure la pancarta de debò ja ni la van disputar, estaven massa ocupats discutint la seva badada.

El segon esprint bonificat també volia un paper rellevant, i el va tenir. Ja no hi havia escapats i entraven en joc els 3, 2 i 1 segon per als tres primers. I qui es va endur el primer lloc va ser ni més ni menys que el líder, Ganna, seguit... d’Evenepoel. Inesperada lluita de galls sense gaire sentit però que permet que el portador de la maglia rosa augmenti la renda i que Evenepoel, el segon ciclista més jove d’aquest Giro, avanci fins a la

Els velocistes es van confondre i van esprintar a la pancarta equivocada

quarta plaça de la general.

El Giro tendeix a aquestes situacions de cert descontrol i avui mateix, al recorregut de la tercera etapa, hi ha un mini port de 2,6 quilòmetre­s amb una rampa final d’un 15%, que la cursa no considera puntuable per a la muntanya, però a canvi ha situat un esprint bonificat al cim. Tot això a 15 km del final.

 ?? CHARLY TRIBALLEAU / AFP ?? Justin Gatlin ahir al National Stadium de Tòquio
CHARLY TRIBALLEAU / AFP Justin Gatlin ahir al National Stadium de Tòquio
 ?? LUCA BETTINI / AFP ?? El líder Ganna llença la mascareta protectora just abans de la sortida
LUCA BETTINI / AFP El líder Ganna llença la mascareta protectora just abans de la sortida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain