La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sí que es pot?

Dos mesos i mig abans de l’inici, Tòquio assaja la festa

- SERGIO HEREDIA

Corria el 2003 i Justin Gatlin ja hi era.

Els gurus escrivien:

–Els pròxims anys es parlarà d’aquest tipus.

I caram, si se n’ha parlat. En tot aquest temps Gatlin ha fet de tot, dolent i bo. Comencem pel dolent: ha encaixat dues sancions per dopatge. I ara la cara bona: ha recollit cinc podis olímpics i dotze podis mundials, l’últim als Mundials de Doha, el 2019.

Va ser plata als 100 metres. Llavors ja tenia 37 anys. És millor contextual­itzar-ho perquè el lector ho entengui. Quan emergia el cicló Usain Bolt, Gatlin ja hi era. Bolt ja ha passat i Gatlin continua aquí. Fins quan?

Gatlin, amb la seva veu aflautada, diu que ja ho veurem. Que això seu no s’ha acabat. I per si algú ho dubta, es projecta cap a Tòquio 2020 (o 2021).

–Seran els meus quarts Jocs. I estic convençut que hi seré. Vull que el meu segon fill em vegi competir en viu [acaba de ser pare un altre cop].

(...)

Ahir, dos mesos i mig abans de l’inici dels Jocs Olímpics (23 de juliol), Justin Gatlin es posava les malles i es calçava les sabatilles de claus i es presentava a l’Estadi Nacional de Tòquio. Va disputar una cursa de 100 metres. La va guanyar. Va fer 10s24. És una marca discreta, però significat­iva. Ens diu que el velocista dels Estats Units, gairebé un quarantí, continua competint.

També ens diu que Tòquio pretén tirar endavant, agradi o no als seus veïns.

Mentre dues dotzenes de toquiotes, tímids, es manifestav­en a les portes del National Stadium corejant lemes com ara “Corona Olympics of the dead” o “COI and NBC kill people”, prop d’un miler de funcionari­s grimpaven a l’interior. Se celebrava un assaig olímpic.

Un assaig a fons.

La història havia arrencat quatre dies abans. Al voltant de 420 atletes japonesos i nou atletes internacio­nals més participav­en en la prova.

Entre ells Gatlin.

Hi va haver curses de 100 m, salts d’alçada i perxa, llançament

Al voltant de 430 atletes es van tancar a la bombolla durant quatre dies abans de sortir a competir

VELOCISTA ETERN Gatlin, gairebé un quarantí, va guanyar els 100 m en 10s24; el registre és fluix, però ens diu que està a punt

de martell i proves de 5.000 i 3.000 metres obstacles.

Justin Gatlin havia entrat al Japó quatre dies abans de l’assaig. Des d’aquell instant s’havia tancat a la bombolla i s’havia sotmès, cada dia, a proves de coronaviru­s. Li havien pres mostres de la saliva i del nas. S’havia enclaustra­t a l’habitació de l’hotel i només en sortia per entrenar-se.

–L’únic moment en què vaig veure alguna cosa de la ciutat era quan pujava a l’autobús per anar a la pista. Ens entrenàvem i després tornàvem a l’hotel. Ni tan sols dinàvem a la cafeteria. Recollia el dinar i me l’enduia a l’habitació. I m’he sentit segur tota l’estona.

Es marcava així el protocol que determinar­à el transcurs dels Jocs.

Quan Gatlin compartia les seves vivències a la zona mixta de l’estadi era amb una distància de seguretat de dos metres respecte als pocs periodiste­s acreditats. Tot just 1.600 espectador­s havien tingut l’oportunita­t de contemplar-lo: l’estadi era gairebé buit. Allà hi caben 68.000 persones.

Kengo Kuma, l’arquitecte, havia lliurat l’estadi a finals del 2019. Qui l’hi hauria dit, l’havia fet un any i mig abans de la gran cita. Ahir el recinte estava en un perfecte estat de forma, amb els jardins verds i el mobiliari resplenden­t.

Hi sobrava espai, van escriure els cronistes in situ. El dubte és: –Serà així al juliol i a l’agost? Ni el Comitè Olímpic Internacio­nal (COI) ni el comitè organitzad­or tenen una resposta clara: encara no se saben les normes d’aforament. Quants aficionats accediran als estadis? Es competirà amb un 50% de l’aforament? Amb un 20%...?

Només se sap que els turistes estan vetats. Que es faran controls de temperatur­a a tots els assistents. I que les mascaretes seran obligatòri­es.

Ahir eren 420 esportiste­s. A l’estiu seran 60.000, entre entrenador­s, selecciona­dors, metges, periodiste­s i altre personal acreditat.

–Sé que molts atletes estaran en contra d’aquestes mesures –va dir Gatlin–. Però a mi m’encanta Netflix. Quedar-me a l’habitació de l’hotel i relaxar-se és bufar i fer ampolles, per a mi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain