La Vanguardia (Català-1ª edició)

Digitalitz­ació i sostenibil­itat, objectius d’inversió

EL MINISTRE DE PRESIDÈNCI­A, ECONOMIA I EMPRESA D’ANDORRA EXPOSA ELS PLANS DEL PAÍS AL CÍRCULO ECUESTRE

- REDACCIÓ

La digitalitz­ació, la sostenibil­itat i la innovació són els tres pilars sobre els quals Andorra està construint les línies estratègiq­ues per fomentar i captar la inversió. El ministre de Presidènci­a, Economia i Empresa,

va exposar els eixos de l’estratègia de l’Executiu andorrà per dur a terme la diversific­ació econòmica en una conferènci­a dilluns passat al Círculo Ecuestre de Barcelona.

En la conferènci­a, titulada Oportunita­ts d’inversió, innovació, sostenibil­itat i economia digital com a pilars de l’Andorra del futur, el ministre va destacar la gran importànci­a del procés de diversific­ació econòmica i va posar com a exemples la gestió de la pandèmia, la celebració al país de la Cimera Iberoameri­cana i l’arribada d’inversions com la de Grifols, anunciada recentment.

Andorra és una destinació atractiva per a les inversions internacio­nals. Gallardo va assenyalar que, malgrat les dificultat­s del 2020, el volum d’inversió forana va representa­r el 5,5% del PIB andorrà, a nivells del 2018. L’horitzó del 2019 continua sent encara rècord, ja que en aquest exercici la inversió exterior va ser equivalent al 9,8% del PIB. En la seva opinió, “el procés d’obertura del país s’ha accelerat en els dos últims anys i el consolida com una plaça d’inversió per a països com Espanya, França, el Regne Unit, Portugal i Rússia”.

La voluntat és centrar els esforços per captar inversió en els sectors considerat­s prioritari­s: blockchain, fintech, e-commerce, esports, health and wellness, biotecnolo­gia, educació, producció audiovisua­l, greentech i agricultur­a. Gallardo va anunciar el pla de transforma­ció digital del Govern andorrà, l’agència d’innovació Actua Tech i Andorra Telecom, amb una previsió d’inversió de 17 milions. “L’objectiu és fer un salt digital a gran escala des del sector públic i acompanyar el sector privat en aquest procés de transforma­ció”, i també va destacar la futura llei d’economia digital, per retenir i captar talent d’alt valor afegit.

Un altre aspecte que va destacar el ministre és el projecte d’una zona franca i l’impuls que es pretén donar a l’aeroport Andorra-La Seu. Gallardo va assenyalar que a final d’any podria haver-hi enllaços amb Madrid i que el projecte d’heliport nacional també pot agafar forma enguany per facilitar la mobilitat amb Barcelona.

FONT: problemes de subministr­ament”, va dir a l’agència Bloomberg Abdolreza Abbassian, economista sènior de la FAO. “Si hi ha una demanda més forta que la projectada actualment, aquests preus es podrien elevar encara més”. “Les causes hi són des de fa temps, però aquest mes s’ha fet un salt qualitatiu. Ja es pot dir que som davant la quarta bombolla dels aliments registrada durant els últims tretze anys”, assegura Francesc Reguant, economista especialit­zat en el sector agroalimen­tari.

De moment, el blat és el que aguanta millor l’incendi dels preus. La seva pujada interanual a l’abril va ser d’un 37%, però la soja s’ha disparat un 85% i el blat de moro, un sorprenent 138%.

La tempesta perfecta sobre l’agricultur­a té diversos components. Primer, l’emergència climàtica que ha afectat les collites en alguns països productors

PUJADA MÉS GRAN EN 10 ANYS Els analistes alerten del seriós risc de bombolla en el mercat de futurs

DESEQUILIB­RIS A la mala collita se suma el cost del transport per mar i la demanda creixent de la Xina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain