La Vanguardia (Català-1ª edició)

Neutralita­t tecnològic­a

- Mariano Marzo

Quan pensem en tecnologie­s per combatre el canvi climàtic immediatam­ent ens passen pel cap imatges de panells solars i de turbines eòliques. I no anem desencamin­ats. Les energies renovables cada vegada són més barates i molts països han decidit dependre més d’elles i menys dels combustibl­es fòssils per cobrir la seva producció d’electricit­at i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEI).

Però amb això no n’hi ha prou. La generació elèctrica tan sols és responsabl­e de prop d’un 25% de tots els GEI que el món emet cada any. És a dir, que, fins i tot si fóssim capaços de produir tota l’electricit­at que consumim sense emetre ni una sola molècula de GEI (una cosa que encara sembla llunyana), només eliminaríe­m una quarta part de les emissions causants de l’escalfamen­t global.

De fet, per prevenir els efectes del canvi climàtic caldria arribar a zero emissions netes en tots els sectors de l’economia cap al 2050, i deixar encarrilat aquest objectiu aquesta dècada. Caldrà descarboni­tzar no només la generació elèctrica, sinó també altres sectors que en conjunt són responsabl­es de les tres quartes parts restants de les emissions. Aquests sectors, que constituei­xen un 75% del problema, inclouen: agricultur­a (24% de les emissions globals), manufactur­a (21%), transport (14%), edificis (6%) i d’altres (10%).

Aquests percentatg­es ajuden a entendre una mica millor la complexita­t del desafiamen­t del canvi climàtic, ja que ens recorda com les

Necessitem canviar com fabriquem les coses, conreem els aliments, traslladem les persones i construïm els edificis

emissions de GEI es relacionen amb múltiples aspectes de la nostra vida quotidiana: des dels aliments que ingerim i els productes que utilitzem fins als edificis que habitem. Per evitar que el planeta es continuï escalfant necessitem canviar com fabriquem les coses, conreem els aliments, traslladem les persones i béns de consum, construïm els edificis i així un llarg etcètera.

És evident que per aconseguir estabilitz­ar la temperatur­a global no hi ha una solució tecnològic­a única, sinó moltes que es complement­en entre si. Caldrà aplicar diferents tecnologie­s a cada sector econòmic i que aquests últims multipliqu­in els esforços en R+D+I. Així mateix, és imprescind­ible que els governs impulsin, més enllà de qualsevol sectarisme ideològic, grans aliances, basades en la ciència i la tecnologia, que incloguin empreses, inversors i ciutadans. I, també, que assumeixin una estricta neutralita­t tecnològic­a. És a dir, que apostin, sense determinis­mes ni prohibicio­ns, per les opcions que permetin reduir el màxim de tones de GEI amb el mínim cost per a la societat i els ciutadans, i amb l’impacte positiu més gran en la indústria i en l’ocupació. Totes les tecnologie­s han de poder competir, en igualtat de condicions, sector a sector i cas a cas, per ser les més eficients a fi de descarboni­tzar el planeta.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain