La Vanguardia (Català-1ª edició)

Treball planteja una nova ajuda assistenci­al a l’atur d’uns 452 euros

El document enviat a Brussel·les preveu una prestació d’un 80% de l’Iprem

- REDACCIÓ

Simplifica­r el sistema de protecció a l’atur és una de les reformes que el Ministeri de Treball i Economia Social proposa en el pla enviat a Brussel·les per accedir als fons europeus de recuperaci­ó. I una d’aquelles propostes és unificar en una única prestació (no contributi­va) tots els ajuts que ara existeixen. Equivaldri­a a un 80% de l’Iprem, l’anomenat indicador públic de renda d’efectes múltiples que es fa servir com a referència per concedir ajuts, subvencion­s o el subsidi d’atur. D’acord amb l’Iprem fixat per al 2021, la nova prestació suposaria 451,90 euros al mes.

La nova prestació entraria en vigor el 2022, segons es proposa al component 23 del Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció, Recuperaci­ó i Resiliènci­a enviat a Brussel·les. Substituir­ia els mecanismes actuals, com ara la protecció assistenci­al de l’atur regulada en la llei general de Seguretat Social, i els programes de renda activa d’inserció (RAI) i subsidi extraordin­ari per atur (SET). Tots aquests programes van destinats a persones que, per diversos motius, no tenen de dret a l’habitual subsidi d’atur, principalm­ent per haver exhaurit el període màxim de percepció. Per tant, la nova prestació seria complement­ària de la protecció contributi­va, tal com s’explica al document.

El col·lectiu objecte d’aquesta reforma és el de persones que exhaureixe­n la prestació contributi­va i continuen en situació d’atur, i persones que acrediten més de sis mesos i menys de dotze cotitzats, de manera que no poden accedir a la prestació contributi­va, s’argumenta en el text.

Per accedir al nou subsidi, s’exigirà l’acreditaci­ó de manca de rendes individual­s i, en alguns casos, responsabi­litats familiars, i el compromís i compliment d’un itinerari personalit­zat d’ocupació davant el servei públic competent. “La durada del subsidi dependrà de l’edat, les circumstàn­cies familiars i la durada de la prestació exhaurida, amb l’objectiu d’ampliar el període màxim actual del subsidi ordinari, incorporan­t les pròrrogues dels subsidis extraordin­aris encara vigents”, assenyala el document.

El Ministeri de Treball planteja, a més, que la integració es faci de manera coordinada amb el desenvolup­ament de l’ingrés mínim vital (IMV). Segons l’equip que dirigeix Yolanda Díaz, aquestes prestacion­s “no han de ser una finalitat en si mateixes, sinó eines per facilitar la transició” cap a la incorporac­ió al mercat de treball. A més, reduint el nombre de figures assistenci­als, es vol “donar més claredat i seguretat jurídica, i facilitar la gestió”.

Un altre dels objectius que assenyala Treball al seu document és la protecció dels “aturats de llarga durada i els col·lectius més vulnerable­s, com ara els immigrants, les famílies monoparent­als o les persones en situació d’exclusió social”. No obstant això, el Ministeri de Treball ha avançat que tots els canvis normatius seran abordats a la taula del diàleg social amb els agents socials, segons informa Europa Press.

 ?? DANI DUCH ?? La ministra de Treball Yolanda Díaz
DANI DUCH La ministra de Treball Yolanda Díaz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain