La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vinagre d’autor després d’una vida amb caves

L’ex-director tècnic de Freixenet elabora agredolços selectes al Penedès

- RAMON FRANCÀS

Sant Pere de Riudebitll­es

L’enòleg sadurninen­c Josep Buján, després d’una llarga carrera profession­al com a director tècnic de Freixenet –on va treballar 44 anys per esdevenir l’home que més ampolles de vins escumosos de qualitat ha elaborat al món, uns 3.000 milions d’ampolles de cava–, s’ha aliat amb la seva filla Sandra i amb el seu gendre Toni Murugó per impulsar a Sant Pere de Riudebitll­es (Alt Penedès) una vinagreria de productes artesans selectes de producció molt limitada. Amb una inversió inicial de 100.000 euros, ha començat a elaborar tres vinagres ecològics aptes per a vegans d’alta gamma, sota la marca Masia Still.

La vinagreria s’ha instal·lat en una habitatge unifamilia­r que els ha portat a qualificar el seu projecte com al “primer vinagre de xalet”.

S’ha estrenat al mercat amb 4.000 ampolles de 250 cl. i 500 cl. que ha començat a vendre només al mercat català. Ha posat en marxa també una botiga online i venen els seus gastronòmi­cs vinagres en FineSelect­ion. Espera tancar l’any amb una facturació d’uns 60.000 euros, tot i que ja està preparat per ampliar la producció fins a unes 15.000 ampolles.

El projecte també ha inclòs la plantació davant mateix d’on elaboren els seus vinagres de gairebé una hectàrea de vinya de les varietats sauvignon blanc i garnatxa blanca. Amb aquests raïms espera elaborar, en un futur, un vi.

La farmacèuti­ca Sandra Buján manifesta que pretenen anar creixent a poc a poc un cop vista l’acceptació comercial dels seus vinagres, que van destinats als clients “més inquiets i exigents”. Diuen que “estimem la ciència i respectem la terra, els dos ingredient­s per aconseguir elaboracio­ns ecològique­s i radicals”.

Els seus vinagres balsàmics i aromàtics elaborats artesanalm­ent amb vins blancs ecològics del Penedès (de raïms de les varietats macabeu, xarel·lo i parellada) s’han criat un mínim de 18 mesos en una trentena de botes de roure francès de 300 litres que han estat amarades anteriorme­nt d’holandes de brandi penedesenc.

Amb la marca de Masia Still, l’empresa s’ha estrenat amb una producció de 4.000 ampolles de vinagres

Diuen que els seus productes, que són agredolços (amb 160 grams de sucres per litre), “conserven tota la delicadesa del coneixemen­t tradiciona­l”. Les infusions són processos de llarga durada en què s’extreuen de manera natural les essències “on perviuen les espècies silvestres selecciona­des”.

 ?? RAMON FRANCÀS ?? Toni Murugó, Sandra Buján i Josep Buján
RAMON FRANCÀS Toni Murugó, Sandra Buján i Josep Buján

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain