La Vanguardia (Català-1ª edició)

Guerra d’impostos entre el Govern i els restaurado­rs

El sector acusa la Generalita­t d’enredar els empresaris

- MAITE GUTIÉRREZ

Els restaurado­rs i el Govern de la Generalita­t es tornen a enfrontar després del conflicte viscut per les restriccio­ns a la seva activitat els últims mesos. Aquesta vegada es tracta del cobrament d’un tribut, l’impost sobre transmissi­ons patrimonia­ls (ITP) i actes jurídics, que han de pagar els establimen­ts amb terrassa al carrer –a part de l’impost a les terrasses municipal–.

El Govern va perdonar aquest gravamen a la restauraci­ó a finals de novembre de l’any passat, com a mesura de gràcia per compensar al sector pel seu tancament forçós i les posteriors limitacion­s d’horari i aforament. Però des del Gremi de Restauraci­ó afirmen que en realitat la Generalita­t els no podia cobrar l’impost. Diversos restaurado­rs l’havien impugnat anteriorme­nt i el Tribunal Econòmic i Administra­tiu Regional de Catalunya els havia donat la raó. El Govern va començar a tornar els diners de les reclamacio­ns, totes guanyades pels hotelers, el juliol de l’any passat amb efecte retroactiu.

“L’error és seu, van fer una interpreta­ció que no s’ajusta a dret. Tot i això, no només no assumeixen l’error amb esportivit­at, sinó que a sobre ens ho intenten vendre com una mesura de suport, com una liberalita­t per la qual hauríem fins i tot de donar les gràcies. És increïble. L’ITP de les

El gremi lamenta que se’ls va perdonar un tribut que els tribunals estan anul·lant i volen més devolucion­s

terrasses no està bonificat, l’ha anul·lat el tribunal correspone­nt”, afirma Roger Pallarols, director del Gremi de Restauraci­ó.

El conflicte ve de lluny, del 2017. Aquell any el Govern va començar a aplicar l’ITP al cas particular de les terrasses. És a dir: l’administra­ció fa una interpreta­ció nova i extensiva d’una llei que feia anys que estava en vigor.

En virtut d’aquesta interpreta­ció, els restaurado­rs que disposen de terrassa estaven obligats a autoliquid­ar l’ITP perquè s’entén que es hi ha un desplaçame­nt patrimonia­l a favor seu.

“El Govern interpreta­va les terrasses de bars i restaurant­s com una concessió administra­tiva, com si fossin amarratges marítims, però no és així perquè es tracta d’una concessió temporal”, assenyala Blanca Bosch Fernández, de Plana Abogados&Economista­s. Diversos grups de restauraci­ó a Catalunya van recórrer l’impost a través d’aquest despatx d’advocats, i van guanyar totes les resolucion­s. El tribunal ha considerat que no es tracta d’una concessió administra­tiva i que el Govern no pot cobrar aquest tribut. La Generalita­t ha tornat els diners a tots els reclamants.

Ara, després de descobrir que el Govern els havia perdonat un impost que està en qüestió, els restaurado­rs s’han mobilitzat i han engegat una reclamació massiva de l’ITP dels últims anys. Nova batalla jurídica entre l’hostaleria i la Generalita­t.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Els restaurado­rs denuncien que se’ls cobra un doble impost per les terrasses
XAVIER CERVERA Els restaurado­rs denuncien que se’ls cobra un doble impost per les terrasses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain