La Vanguardia (Català-1ª edició)

Míssils sobre Jerusalem

Vint morts a Gaza per la resposta d’Israel als coets de Hamàs Una ciutat santa i en disputa

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Quatre jornades de màxima tensió arran de terra van esclatar a la tarda sobre el cel de Jerusalem, pentinat per les bateries antimíssil­s. Set coets llançats per Hamàs van desencaden­ar una immediata resposta de la Força Aèria Israeliana sobre el nord de Gaza, que va provocar almenys vint morts, entre ells nou nens, segons els palestins.

Un final tràgic per al festiu dia de Jerusalem, amb el qual l’Estat d’Israel celebra la conquesta de la meitat oriental de la ciutat an la guerra dels Sis Dies. Un final que no és tal, sinó el principi d’una operació militar d’envergadur­a, de conseqüènc­ies imprevisib­les.

El gir dramàtic es va produir a les sis en punt de la tarda, quan es van sentir sirenes a Jerusalem, per primera vegada en molts anys. Gairebé immediatam­ent, diverses explosions. Acabava d’expirar l’ultimàtum donat per Hamàs a les forces de seguretat israeliane­s perquè abandoness­in l’esplanada de les Mesquites i el barri amenaçat amb desnonamen­ts de Xeic Yarrah.

Els danys van ser mínims, però tal com indicava el primer ministre, Benjamin Netanyahu, “Hamàs ha traspassat una línia vermella”. “Ho pagaran car”, va afegir, després d’aprovar nous bombardejo­s sobre la franja de Gaza.

Des d’allà, Hamàs es va atribuir el llançament dels coets. “Hem respost a l’agressió enemiga”. Un d’ells va ser intercepta­t per l’escut antimíssil­s. Un altre, en canvi, hauria danyat una casa al quibuts de Kiryat Anavim, sense causar baixes. D’altres haurien impactat àrees deshabitad­es a l’oest de Jerusalem.

Un portaveu de l’exèrcit va anunciar que l’ofensiva “durarà diversos dies”. I que l’objectiu d’ahir era “un comandant de les Brigades al-Qasam”, el braç armat de Hamàs.

Ahir mateix, Israel va declarar l’estat d’emergència a Ascaló,

Oest

FONT:

Est

Ciutat Vella eD

M u c

E gog tacio

Cúpula de la Roca

Mesquita Al-Aqs a n e a su

Sderot i altres localitats properes a Gaza, on s’han tancat les escoles i on a última hora d’ahir impactaven noves salves, de desenes de projectils de curt abast.

L’alarma sobre Jerusalem va obligar la policia a dispersar milers de joves jueus extremiste­s, congregats per a la provocador­a marxa anual de les Banderes, que després d’haver estat alterada al seu recorregut va ser definitiva­ment suspesa.

Mentrestan­t, la Knesset era evacuada i els seus diputats eren temporalme­nt enviats al refugi antiaeri, quedava afectada l’activitat

ESPLANADA DE LES MESQUITES Més de tres-cents ferits palestins en noves càrregues policials a Al-Aqsa

DRETA JUEVA La marxa de les Banderes pel barri musulmà es va haver de suspendre

de l’aeroport de Tel-Aviv i s’aturava la circulació de trens al sud del país.

L’ambient havia tornat a caldejar-se al matí, encara que els aldarulls van començar divendres passat a la nit –últim divendres de Ramadà– després de l’oració. Hi va haver llavors al voltant de tres-cents ferits per la intervenci­ó policial davant la mesquita d’Al-Aqsa.

Ahir al matí, agents de la policia de fronteres israeliana tornaven a la càrrega per repel·lir el llançament de petards, pedres, cadires o ampolles d’aigua, tornant a provocar centenars de ferits, gairebé tots lleus. Aquesta vegada, una dotzena de granades atordidore­s i de gasos lacrimògen­s van retrunyir dins de la mateixa mesquita d’Al-Aqsa, que amb la veïna Cúpula de la Roca conforma el tercer lloc més sagrat de l’islam.

Un portaveu del president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, va qualificar els fets d’“agressió bàrbara de les forces d’ocupació israeliane­s”. Mentre que el primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu, elogiava “la mà ferma” de la policia.

Tot i això, des del món àrab –inclosos els països que acaben de reconèixer l’estat d’Israel, en el seu èxit diplomàtic més important– li han plogut les crítiques.

Davant una situació tan inflamable, les autoritats israeliane­s

 ??  ?? Un policia israelià davant d’un palestí i un jueu ferit al ser atacat el seu cotxe per joves palestins al carrer Jericó de Jerusalem
Un policia israelià davant d’un palestí i un jueu ferit al ser atacat el seu cotxe per joves palestins al carrer Jericó de Jerusalem
 ?? ABIR SULTAN / EFE ?? m 0
Elaboració pròpia
LA VANGUARDIA
ABIR SULTAN / EFE m 0 Elaboració pròpia LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain