La Vanguardia (Català-1ª edició)

Treva talibana després de la matança de 85 nenes en una escola afgana

L’atac al col·legi Seyed al Shuhada pot ser obra de l’Estat Islàmic

- CATALINA GÓMEZ Teheran. Servei especial

La treva de tres dies anunciada ahir pels talibans no amaga el drama que ha viscut l’Afganistan després de diversos atacs que han deixat gairebé un centenar de morts. Diumenge van morir onze persones i 28 van quedar ferides com a conseqüènc­ia de l’explosió de dues bombes deixades en una carretera al sud-est del país. Aquest atac va arribar un dia després d’una de les matances més grans i més doloroses dels últims mesos, amb més de 85 joves mortes.

Va passar dissabte a Kabul quan tres bombes van explotar als afores de l’escola Seyed Al Shuhada, situada al sector conegut com a Dasht-i Barchi, habitat majoritàri­ament per la minoria xiïta hazara. A aquella hora més de dos mil alumnes, la majoria dones, abandonave­n la institució. Després de la primera explosió, van arribar dues detonacion­s més. Les víctimes van ser majoritàri­ament nenes i dones d’entre 13 i 18 anys que es disposaven a tornar a casa per celebrar l’Iftar, la cerimònia amb què es trenca el dejuni del mes del Ramadà.

A l’Afganistan no són estranys els atacs a escoles o centres de maternitat, com el que va passar en aquest mateix barri de Kabul fa un any i en el qual van morir 15 persones, la majoria mares i els seus nadons. Una multitud de pares i veïns es van precipitar a buscar les seves petites enmig d’un escenari caòtic. Molts no van tenir èxit. Ahir la xifra ascendia a 85 morts i més de 147 ferits.

L’atemptat no ha estat reivindica­t però molts a l’Afganistan assenyalen l’Estat Islàmic, responsabl­e d’altres atacs contra la minoria hazara, encara que el govern ha acusat els talibans. El portaveu d’aquesta organitzac­ió ho nega i assegura que no duen a terme atacs a Kabul des de febrer de l’any passat. “Han atacat tants civils al llarg de la seva història que la desconfian­ça cap a ells és infinita, per això ja ningú no els creu quan ho neguen”, va assegurar ahir per telèfon Shaharzad Akbar, directora de la comissió independen­t de drets humans afganesa.

La treva dels talibans s’iniciarà dimecres i s’estendrà fins dissabte vinent. A diferència d’altres treves on els combatents van poder visitar les seves famílies, aquesta vegada tenen l’ordre de mantenir-se als seus llocs. El comunicat adverteix que si són atacats per l’“enemic” han d’estar a punt per defensar-se.

La treva no ha estat suficient per amainar el temor de molts al país, que han vist amb horror com la violència s’ha disparat des del primer de maig, quan les tropes dels Estats Units van començar a retirar-se. Des d’aleshores hi ha hagut enfrontame­nts en un gran nombre de províncies amb desenes de morts, encara que la xifra exacta continua sent incert. “El seu alto el foc no té sentit. Prenen tres dies de descans per tornar a matar. Que se’n vagin a l’infern”, assegurava en un tuit l’activista Samira Hamidi, que forma part de l’equip d’Amnistia internacio­nal al sud d’Àsia.

Des de fa setmanes les dones que integren la xarxa de dones de l’Afganistan, inclosa la Samira, adverteixe­n dels riscos que corren les dones, també les joves estudiants, en el nou escenari a què s’enfrontarà l’Afganistan des del proper 11 de setembre quan les tropes dels Estats Units i de l’OTAN s’hagin retirat del país. “Ells diuen que han canviat, però el que veiem en àrees que estan sota el seu control és totalment diferent”, va assegurar Akbar. Puntualitz­a que per a la majoria dels afganesos encara és un misteri l’opinió que tenen els talibans sobre la participac­ió de les dones tant al Parlament com en la indústria.

El cap del consell de pau afganès, Abdullah Abdullah, va respondre ahir a través d’un comunicat a l’anunci dels talibans i va dir que el país necessita un alto el foc permanent. “Creiem que la millor solució per sortir de la crisi del país és accelerar les converses de pau, la declaració d’un alto el foc durador i posar fi als combats per sempre”, va dir. L’acord firmat entre Washington i aquesta organitzac­ió el febrer de l’any passat preveia que les tropes haurien d’haver sortit aquest primer de maig, fet que ha portat al líder Taliban, Haibatulla­h Akhunzada, a acusar Washington de “violar” el pacte.

Les dones, sobretot les de la minoria hazara, poden pagar un preu molt alt en el nou escenari

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain