La Vanguardia (Català-1ª edició)

Manifest anònim de joves militars a França

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Un nou manifest de militars descontent­s, d’un to molt dur, sacseja França. Tres setmanes després d’una carta oberta a la revista ultraconse­rvadora Valeurs Actuelles, firmada, entre altres, per vint generals retirats, en la qual alertaven de la desintegra­ció del país i del perill de guerra civil, uns dos mil militars en actiu, de la jove generació, tornen a la càrrega amb arguments semblants i se solidaritz­en amb els seus camarades amenaçats de sanció.

Aquesta vegada els signants queden anònims, per evitar represàlie­s, i asseguren que han “entrat recentment en la carrera”. “Encara que no podem, reglamentà­riament, expressarn­os a cada descoberta, se’ns fa impossible callar”, diuen. Recorden que han combatut a l’Afganistan, Mali i l’Àfrica Central, i que alguns camarades “han deixat la pell per destruir un islamisme a qual vostès (el president, el Govern i el Parlament) fan concession­s al nostre sòl”. Veuen que França llisca cap a “un estat fallit” i denuncien una “degradació” profunda que “precedeix a l’enfonsamen­t”. “S’anuncia el caos i la violència, i contràriam­ent al que vostès afirmen, aquest caos i aquesta violència no vindran d’un pronunciam­ent militar sinó d’una insurrecci­ó civil”. “En cas que la guerra civil esclati, l’exèrcit mantindrà l’ordre al seu propi sòl, perquè se’ns demanarà”. prosseguei­xen els signants.

El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, va ser irònic amb els autors del manifest”. “És això el coratge, ser anònim?”, es va preguntar. El titular d’Economia, Bruno Le Maire, es va mostrar molt preocupat per l’actitud d’aquest sector dels militars, “que reprèn la retòrica de l’extrema dreta”, perquè “danya” les forces armades.

El manifest portava, fins a mitja tarda d’ahir, més de 160.000 adhesions a través del web de Valeurs Actuelles.

 ?? JALIL REZAYEE / EFE ?? Un grup de nenes abandona una escola per a nenes a Herat
JALIL REZAYEE / EFE Un grup de nenes abandona una escola per a nenes a Herat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain