La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els tambors de guerra desbaraten l’heteròclit­a oposició a Netanyahu

-

van decidir ja al matí tancar l’accés a l’esplanada als jueus, per als quals es tracta de la Muntanya del Temple.

La metxa de la tensió és al barri de Xeic Yarrah, també a Jerusalem Est, on abans-d’ahir a la nit hi va tornar a haver càrregues contra els simpatitza­nts de les famílies palestines sobre les quals penja una ordre de desallotja­ment, per donar pas a nous colons jueus. Entre Xeic Yarrah i la ciutat vella hi ha el jutjat on avui es reprenia, sota la circumstan­cial cortina de fum, el judici per presumpta corrupció contra Netanyahu.

Mentre es vorejava el drama a Jerusalem –amb erupcions de solidarita­t, violència i repressió a Haifa, Natzaret i altres llocs de població palestina, tant fora com dins de les fronteres d’Israel–

Netanyahu no perdia l’esperança que la màxima polaritzac­ió arruïnés l’esforç transversa­l (jueus i àrabs, dretes i esquerres) per desallotja­r-lo del poder aquesta mateixa setmana.

Ara que tornen a parlar les armes –ja hi havia grans maniobres militars per a aquesta setmana, previstes anteriorme­nt– les seves esperances semblen encara més fundades. El líder del partit islamista ha ajornat qualsevol negociació, mentre que la dreta religiosa aplaudeix els tambors de guerra. Unes cinquenes eleccions en poc més de dos anys són, des d’ahir, més probables.

Per la seva part, els palestins havien d’anar a les urnes d’aquí a menys de dues setmanes, després de quinze anys, però les eleccions han estat novament ajornades pel president Mahmud Abbas. Segons alguns, perquè temia ser escombrat per Hamàs i per nous rivals procedents del si de Fatah.

L’advertènci­a que Hamàs va desplegar sobre el cel de Jerusalem és que el seu ascendent no està circumscri­t a la massificad­a, empobrida i bloquejada franja de Gaza.

Així mateix, a petició de Tunísia, la violència dels últims dies a l’epicentre religiós de Jerusalem per a musulmans i jueus va ser discutida ahir a la tarda en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Però no hi va haver cap acord –per l’actitud dels Estats Units– ni l’ofensiva amb míssils de Hamàs va contribuir que n’hi hagués.

Finalment, abans-d’ahir a la nit, les autoritats de Turquia van tolerar una concentrac­ió de milers de persones davant el consolat d’Israel a Istanbul, malgrat el confinamen­t. I el seu ministre d’Exteriors, atent al context, repara avui els lligams amb l’Aràbia Saudita.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain