La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA demanen a la UE “decisions extraordin­àries” per parar el virus

- MARINA MESEGUER

“En temps extraordin­aris es necessiten decisions extraordin­àries i líders extraordin­aris”, va afirmar ahir des de Washington la secretària d’Estat adjunta per a Afers Europeus, Molly Montgomery, en referència al distanciam­ent de la UE respecte al pla del president Joe Biden de suspendre les patents de les vacunes contra la covid.

En una trobada virtual amb periodiste­s espanyols, Montgomery va assegurar que hi ha hagut “molta desinforma­ció” respecte a les crítiques des de Brussel·les, que sosté que abans que liberalitz­ar les patents, el que hauria de fer Washington és exportar vacunes, com fan els europeus.

Analitzant els primers cent dies de govern de l’Administra­ció Biden, la secretària d’Estat adjunta va reiterar que la voluntat del president és “tornar al multilater­alisme i a la diplomàcia basada en els valors”. “El president va assegurar que Amèrica havia tornat, i amb això també es referia a l’aliança transatlàn­tica”, va emfatitzar.

En aquest sentit, va recalcar la importànci­a d’enviar “un missatge unificat i fort” contra el “comportame­nt agressiu” de Moscou. “Som realistes respecte a la relació que podem tenir amb Rússia. Volem abordar l’assumpte des d’una posició de força”, va remarcar. Alhora, va condemnar el recent desplaçame­nt de tropes a la frontera de l’est d’Ucraïna.

Respecte a la Xina, Montgomery va descriure la relació entre Pequín i Washington com a “multifacèt­ica”. “Hi ha vegades que les nostres relacions són competitiv­es –i ens complau–, i altres que són de confrontac­ió”, va afirmar. En relació amb les recents sancions imposades pels Estats Units, la Unió Europea, el Canadà i el Regne Unit contra Pequín per l’“inacceptab­le genocidi” de la minoria musulmana dels uigur, Montgomery va assegurar que les “sancions coordinade­s” són una estratègia que l’Administra­ció Biden pretén “prioritzar” ja que s’ha demostrat que la seva eficàcia és més gran.

En relació amb Espanya, la secretària d’Estat adjunta va expressar les seves condolence­s per l’assassinat dels dos periodiste­s espanyols a Burkina Faso i va descartar els rumors sobre un possible trasllat de les bases militars de Rota i Morón al Marroc. Preguntada sobre la crisi catalana, Montgomery va assegurar que els Estats Units “donen suport a una Espanya unida i forta”.

 ?? ERIN SCOTT / BLOOMBERG ?? Protesta a Washington a favor de la liberalitz­ació de les vacunes
ERIN SCOTT / BLOOMBERG Protesta a Washington a favor de la liberalitz­ació de les vacunes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain