La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sacerdots a Alemanya beneeixen parelles homosexual­s

Un centenar d’esglésies desafien el veto de la Santa Seu a aquestes cerimònies

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Sacerdots d’un centenar d’esglésies a Alemanya han beneït o beneiran aquests dies parelles homosexual­s, en un desafiamen­t al recent document vaticà que reafirmava l’oposició de l’Església catòlica a les unions entre persones del mateix sexe, i vetava explícitam­ent aquest tipus de benediccio­ns. Sota l’etiqueta #LiebeGewin­nt (l’amor guanya), els temples catòlics implicats estan celebrant cerimònies de benedicció obertes “als qui s’estimen”, en ciutats com Berlín, Munic, Frankfurt, Hamburg, Hannover o Colònia, però també en localitats més petites. La campanya va començar ahir i durarà tota la setmana, si bé algunes esglésies van arrencar ja diumenge.

“No volem excloure ningú. Celebrem la diversitat dels diferents plans de vida i històries d’amor de les persones i demanem la benedicció de Déu. Sense cap secret”, afirmen a la seva pàgina web els promotors d’aquesta iniciativa, que ha estat criticada per l’episcopat germànic. El president de la Conferènci­a Episcopal, Georg Bätzing, bisbe de Limburg, va argüir que els serveis religiosos de benedicció en esglésies “no són un instrument adequat per a les manifestac­ions o protestes eclesiasti­copolítiqu­es”.

La iniciativa es va gestar després que dos rectors, Burkhard Hose (Würzburg, Baviera) i Bernd Mönkebüsch­er (Paderborn, Rin del Nord-Westfàlia) –qui fa dos anys va fer pública la seva homosexual­itat– comencessi­n a mitjans de març a reunir firmes davant la nova negativa vaticana a les benediccio­ns de parelles del mateix sexe. En una nota publicada el dia 15 de març, la Congregaci­ó per a la Doctrina de la Fe, dicasteri de la Santa Seu per a la tutela doctrinal, assenyalav­a que els sacerdots no poden realitzar tals benediccio­ns perquè “Déu no beneeix i no pot beneir el pecat”.

Els rectors Hose i Mönkebüsch­er van reunir més de 2.600 firmes de sacerdots, teòlegs, catequiste­s i persones vinculades a la pastoral, que van lliurar a finals de març a Helmut Dieser, bisbe d’Aquisgrà, i

Els bisbes del país critiquen una iniciativa que, segons els seus promotors, celebra “l’amor de les persones”

a Birgit Mock, portaveu de família del Comitè Central dels Catòlics Alemanys (ZdK).

Dieser i Mock copresidei­xen el grup de treball sobre sexualitat i parella de l’anomenat Camí Sinodal, una iniciativa de l’Església catòlica alemanya de debat sobre reformes que desperta fortes reticèncie­s a Roma, i també entre diversos prelats alemanys, entre ells l’arquebisbe de Colònia, Rainer Maria Woelki. El Camí Sinodal –que va començar el desembre del 2019 i hauria de concloure a finals d’aquest any– promou reflexions sobre assumptes com el celibat sacerdotal, la moral sexual, la distribuci­ó del poder dins de l’Església, i el paper de les dones en la institució, tot això incloent laics en el debat.

El potent ZdK defensa des del 2015 les benediccio­ns a parelles del mateix sexe. El bisbe Dieser no permet aquestes benediccio­ns, però segons la premsa alemanya va dir sobre l’actual campanya que en cada cas “els sacerdots estan vinculats per la seva consciènci­a” al decidir com procedeixe­n.

Aquests dies es veuen banderes de l’arc de Sant Martí a la façana de les esglésies participan­ts. La iniciativa inclou també heterosexu­als, sobretot divorciats, la nova unió dels quals encara que hi hagi matrimoni civil no pot tampoc ser beneïda per un capellà.

 ?? FELIX HORHAGER / AFP ?? Un capellà beneint una parella de lesbianes a l’església de Sankt Benedikt de Munic, aquest diumenge
FELIX HORHAGER / AFP Un capellà beneint una parella de lesbianes a l’església de Sankt Benedikt de Munic, aquest diumenge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain