La Vanguardia (Català-1ª edició)

Línia vermella de la Xina a l’Everest

Pequín prohibeix que els seus alpinistes es barregin al cim amb els que pugen pel vessant nepalès

- ISMAEL ARANA / ROSA M. BOSCH Hong Kong/Barcelona

La Xina no vol córrer riscos ni al sostre del món. Avui, quan es preveu que els primers expedicion­aris arribin al cim, separarà amb una mena de línia divisòria els que hagin pujat pel vessant tibetà dels que ho hagin fet pel nepalès. L’evacuació de diversos alpinistes, presumptam­ent infectats al campament base del Nepal, ha fet saltar les alarmes, encara que el Govern de Kàtmandu nega cap brot de covid entre els candidats a trepitjar l’Everest.

La falta de transparèn­cia de les autoritats no ha fet més que augmentar els recels i temors, i més des que en un altre vuit mil d’aquest país de l’Himàlaia, el Dhaulagiri, s’hagin detectat almenys una vintena de positius. No obstant això, la mesura anunciada per Pequín diumenge ha sorprès i ha despertat incredulit­at. Com s’establirà una divisió a 8.849 metres?

Muntanyenc­s que han coronat l’Everest, com Ferran Latorre, detallen que en el punt més alt hi caben a tot estirar unes cinc persones, encara que en l’espai més ampli considerat zona de cim se n’hi poden concentrar unes quinze. Tenint en compte que a tal altitud s’hi estan uns minuts, prou temps per immortalit­zar el moment, i que van equipats amb gruixuts vestits de plomes, la cara coberta i amb màscares d’oxigen, la immensa majoria, la probabilit­at d’encomanar-se sembla remota.

Però la Xina vol tant sí com no que no es produeixi cap mena de contacte entre els que pugen pel Tibet i els que ho fan pel Nepal. L’Everest s’alça entre els dos països. Mentre Pequín només ha emès 21 permisos d’ascensió, cap a estrangers, els seus homòlegs del sud n’han expedit 408 a ciutadans arribats d’altres països. No obstant, la xifra total de persones que intentaran pujar almenys es duplicarà, ja que cada client va acompanyat de com a mínim un xerpa. Això en el cas que no s’acabi avortant la temporada.

L’agència estatal xinesa Xinhua ha assegurat que un equip de guies tibetans seran els encarregat­s d’establir l’esmentada línia de separació. Tot i això, no han especifica­t com pensen marcar-la. Sí que deixen clar que no permetran a cap alpinista xinès travessar aquesta “frontera” per entrar en contacte amb els procedents de la cara sud.

Amb la tragèdia que està vivint l’Índia, i per extensió el Nepal, tal resposta sembla absurda. Destinar esforços a prohibir que dues persones es felicitin a 8.849 metres sona una mica ridícul.

L’opacitat del Nepal impedeix de conèixer l’abast del coronaviru­s al campament base de la cara sud. Un noruec, Erlend Ness, va confirmar fa gairebé tres setmanes que havia contret el virus quan s’aclimatava a l’Everest i va alertar que no era l’únic. La falta d’informació oficial ha alimentat els rumors. Hi ha qui parla de 20 i fins i tot més de 30 de possibles encomanats. Cal precisar que els símptomes de la covid poden confondre’s amb els del mal d’altura i amb la denominada grip del Khumbu, a causa de l’altitud i la humitat.

La devastació a què s’enfronta el Nepal ha fet que el biscaí Alex Txikon anunciés ahir que abandona l’Everest. I l’octogenari Carlos Soria, que es troba al Dhaulagiri, va detallar en un vídeo que la situació al campament base és summament preocupant. Soria parla d’una vintena de casos i que entre els afectats es troben tres dels seus xerpes, en Nima, en Tenjing i en Danu, així com el cuiner de l’expedició. Un equip de dotze xerpes van ser, divendres passat, els primers a trepitjar els 8.849 metres aquest any. Entre ells, Kami Rita Sherpa, que batia el seu propi rècord al culminar per vint-i-cinquena vegada el sostre del món. Els xerpes són treballado­rs d’altura, personal altament qualificat que equipa la muntanya amb cordes fixes i ponts perquè els clients puguin pujar amb la màxima comoditat. La previsió és que, si tot surt bé, avui assoleixi el cim una expedició de Bahrain.

Els de Bahrain xuclaran oxigen embotellat, com gairebé tots. Es calcula que almenys s’han disposat 4.000 ampolles en els diferents camps de l’Everest per facilitar l’ascens dels muntanyenc­s. Ahir, Human Rights Watch va llançar un missatge demolidor: “La gent està morint literalmen­t per la falta d’oxigen”. L’oenagé va afegir, citant el ministeri de Sanitat nepalès, que les plantes productore­s d’oxigen no funcionen correctame­nt i que necessiten urgentment el medicament Remdesivir, a més de ventilador­s.

Human Rights Watch alerta de la imperiosa necessitat d’aconseguir oxigen per als malalts al Nepal

 ?? TASHI SHERPA / AP ??
TASHI SHERPA / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain