La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sànchez avisa que amb nous comicis perillaria la majoria independen­tista

-

repetir els comicis al Parlament ningú vol carregar amb la llosa de ser el culpable i tots proven d’espolsar-se aquesta responsabi­litat. Si diumenge era el republicà Sergi Sabrià qui advertia d’aquest panorama, ahir va ser el torn del secretari general de JxCat, que va avisar que en cas de tornar a les urnes, un escenari que va qualificar d’“abisme” i d’“accident autoprovoc­at”, es pot “posar en risc” un 52% de vots favorables a l’independèn­cia de les eleccions del 14 de febrer.

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta,

en la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiva va afirmar que se sentien “profundame­nt decebuts i estafats” per Junts. Tot i això, va apel·lar al matí a la “paraula donada” per Sànchez, que va recordar que a l’entrevista on va obrir el ventall de possibilit­ats no se li va preguntar per la possibilit­at d’un Govern en solitari dels republican­s. “No es pot pretendre guanyar tot un govern amb 33 escons”, va concloure Sànchez, que considera que es tractaria d’un executiu molt “dèbil” en un moment en què cal fortalesa per encarar la recuperaci­ó socioeconò­mica.

A banda d’això el líder dels postconver­gents va negar per enèsim cop que proposin cap “tutela” al president de la Generalita­t i va instar Aragonès a deslliurar-se de les de les “tuteles” d’aquells del seu partit que volen pactar amb els comuns en lloc de Junts.

També el Consell per la República, en un comunicat, va negar que vulguin interferir en l’acció de Govern o la negociació i van advertir de qualsevol acció que posi en perill la unitat de l’independen­tisme tot expressant la seva preferènci­a per un executiu de totes les forces independen­tistes que “defensi l’1-O i reconegui la legitimita­t” de l’entitat que presideix Carles Puigdemont.

La CUP es manté en espera. Ahir es va reunir per separat amb ERC i Junts. Els anticapita­listes es van oferir a proposar solucions en els desacords entre els uns i els altres. “Veiem una batalla per l’hegemonia”, asseguren fonts dels cupaires, que en certa manera admeten que els ha agafat per sorpresa la ruptura. La CUP confiava que amb un hipotètic acord entre les dues forces independen­tistes majoritàri­es no quedés laminat el que s’havia pactat abans amb Esquerra. Segons asseguren, ja havien adquirit el compromís recentment de JxCat. La substituci­ó pels comuns no alterarà tampoc aquesta entesa, segons van subratllar públicamen­t el portaveu d’En Comú Podem Joan Mena.

 ?? BERNAT VILARÓ / ACN ?? Cid, Ferro i Segovia, dels comuns, ahir un cop es van reunir amb ERC
BERNAT VILARÓ / ACN Cid, Ferro i Segovia, dels comuns, ahir un cop es van reunir amb ERC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain