La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez trenca el silenci després del 4-M per reblar que esgotarà el mandat

“L’Executiu treballa en el que és important, queden 32 mesos per a les generals”

- JUAN CARLOS MERINO

Després de gairebé una setmana encapsulat a la Moncloa, en reunions a porta tancada a Ferraz o refugiat en una intensa agenda internacio­nal, Pedro Sánchez va assumir ahir públicamen­t la magnitud de la derrota electoral socialista del 4-M. “Els resultats a la Comunitat de Madrid són els que són: són rotundamen­t dolents”, va admetre el president del Govern central des d’Atenes.

En aquesta setmana de silenci presidenci­al, el PSOE va quedar en xoc i alguns dirigents temen que el desastre de Madrid pugui ser el principi d’un canvi de cicle a Espanya, després dels mals resultats de Galícia i Euskadi, i amb una possible següent parada a Andalusia, mentre la troca continua enredada a Catalunya. Els socis de legislatur­a pressionen perquè Sánchez es posi les piles, i alhora Pablo Casado aprofita el triomf d’Isabel Díaz Ayuso per mirar d’accelerar la ruta cap a la Moncloa i visualitza­r-se com a alternativ­a de Govern, mentre algunes enquestes ja situen el PP al davant del PSOE.

Ahir Sánchez finalment va trencar el silenci, i amb el reconeixem­ent de la patacada electoral va vobraran ler traslladar un missatge d’ànim per mirar d’aixecar la moral socialista: “Els resultats són rotundamen­t dolents. Però també vull anunciar que a Madrid l’esquerra tornarà amb més esperança i amb més força amb el PSOE”.

El president va al·legar que la campanya va discórrer “en unes circumstàn­cies extraordin­àriament adverses per al Partit Socialista de Madrid”. Però que “aquestes eleccions, de resultats tan adversos, també represente­n una gran oportunita­t per aprendre”. “I no oblidem una cosa”, va advertir recordant que les pròximes eleccions a Madrid, el maig del 2023, se celeabans de les generals. Aquesta és la clau a què confia Sánchez el seu futur i la recuperaci­ó de la pugna electoral del PSOE: dos anys i mig de legislatur­a encara al davant en què, amb una estratègia de vacunació que venci la pandèmia, la recuperaci­ó econòmica arribi amb tota intensitat gràcies als fons europeus. “El Govern d’Espanya treballa en el que és important: queden 32 mesos per a les eleccions generals i volem superar aquesta pandèmia, que la gent recuperi la seva vida, propiciar una recuperaci­ó justa i gestionar amb eficàcia els fons europeus, que permetran no només aquesta recuperaci­ó sinó també transforma­r l’economia espanyola durant els pròxims sis anys”, va assegurar Sánchez.

Pel que fa a la seva responsabi­litat en el fiasco electoral, va admetre que “totes les eleccions tenen conseqüènc­ies”. “Però aquestes eleccions estan íntimament lligades a un territori i a un moment determinat”, va delimitar sense voler extrapolar més enllà el resultat del 4-M.

“Però hi insisteixo: l’esquerra tornarà. A Madrid, a les eleccions municipals i autonòmiqu­es, es torna a votar abans que arribin les eleccions generals”, va reiterar. “Per tant, en el que treballa el Govern és en un full de ruta per a aquests pròxims 32 mesos, fins a finals del 2023, que és quan vencerà la legislatur­a, i centrar-nos en el que és important”, va subratllar. “El més important és que arribem al 2023 amb la pandèmia superada, amb la recuperaci­ó econòmica consolidad­a, creant ocupació i fent grans transforma­cions”, va insistir.

Sánchez va circumscri­ure el 4-M a Madrid i va recordar el triomf del 14-F a Catalunya. “Fa pocs mesos parlàvem de la victòria electoral del Partit Socialista a Catalunya; avui s’està parlant d’uns mals resultats del Partit Socialista a Madrid”, va assenyalar. “Les coses poden canviar d’un moment a l’altre, i el que hem de fer, amb humilitat, és aprendre dels errors i treballar de valent per tornar a recuperar la confiança dels madrilenys”, va concloure.

“L’esquerra tornarà amb més esperança i més força a Madrid amb el PSOE”, assegura el president

 ?? ORESTIS PANAGIOTOU / EFE ?? El president del Govern central, Pedro Sánchez, amb el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, ahir a Atenes
ORESTIS PANAGIOTOU / EFE El president del Govern central, Pedro Sánchez, amb el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, ahir a Atenes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain