La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quatre precandida­ts aspiren a liderar els socialiste­s andalusos

- ADOLFO S. RUIZ

Quatre precandida­ts aspiren a liderar el PSOE andalús en els futurs comicis autonòmics per presidir la Junta d’Andalusia i a dirimir les seves diferèncie­s a les primàries que se celebraran el 13 de juny, per bé que només dos d’ells tenen opcions reals de reunir els avals necessaris per poder presentar-se a la votació final.

L’actual secretària general del PSOE d’Andalusia, Susana Díaz; l’alcalde de Sevilla, Juan Espadas; l’exdiputat i professor universita­ri Luis Ángel Hierro, i el metge granadí Manuel Pérez García van formalitza­r les precandida­tures en temps i hora després que ahir es tanqués el termini de presentaci­ó.

Per aconseguir la condició de candidat, cada precandida­t haurà de reunir com a mínim l’aval d’un 2% i un màxim d’un 4% del total del cens vàlid per al procés.

Comença així una cursa en què únicament Díaz i Espadas semblen capaços de complir les exigències imposades en aquest procés. Díaz, que se sap que no és el “candidat de Madrid però sí que espero ser-ho de la militància andalusa”, haurà d’abandonar provisiona­lment la secretaria general quan sigui proclamada oficialmen­t candidata per garantir la neutralita­t institucio­nal del partit.

La candidatur­a de Juan Espadas, que sembla que no les té totes, ha exigit públicamen­t que la direcció regional garanteixi el “joc net” i la necessària “igualtat de mitjans i oportunita­ts”.

Susana Díaz, que torna a multiplica­r els actes des que es va veure obligada a demanar a l’executiva federal l’avançament del procés, assenyala que no les considera “una segona volta” de les que va perdre el 2017 amb Pedro Sánchez, sinó perquè a la federació socialista andalusa facin prevaldre “la militància i el talent per sobre de la dirigència i l’amiguisme”, una afirmació que va arrencar somriures irònics entre els crítics.

Poc abans de l’inici del procés, l’agrupació local de PeñarroyaP­ueblo Nuevo, localitat cordovesa, ha denunciat “afiliacion­s massives” ideades des de Ferraz per alterar el cens electoral.

A Díaz i Espadas se’ls afegeixen un professor i un metge, per bé que només els dos primers tenen opcions reals

 ?? RAFA ALCAIDE / EFE ?? Susana Díaz en un acte dissabte a Còrdova
RAFA ALCAIDE / EFE Susana Díaz en un acte dissabte a Còrdova

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain