La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iceta segella el traspàs de Presons a Euskadi

L’acord signat ahir inclou tres competènci­es més

- ANDER GOYOAGA Bilbao

La visita del ministre de Política Territoria­l i Funció Pública, Miquel Iceta, ahir a Bilbao va deixar la sensació que el terreny està adobat per avançar de manera decidida en el compliment de l’Estatut de Gernika. En un clima d’absoluta sintonia i després d’una reunió en què van participar fins a set consellers del Govern del lehendakar­i Urkullu, els executius central i basc van rubricar el traspàs de Presons i tres competènci­es més: Transport per Carretera, Assignació de l’ISSN i, finalment, la gestió de l’edifici del Districte Marítim d’Ondarroa.

L’acord serveix també per refermar la relació del Govern central amb el PNB com a soci estratègic, i arriba en un moment transcende­ntal. El compliment íntegre de l’Estatut de Gernika és, juntament amb la gestió dels fons europeus, la gran prioritat del partit jeltzale en la relació amb l’Executiu de Pedro Sánchez, que atén d’aquesta manera la petició d’Andoni Ortuzar de demanar-li més compromís amb el que anomena “l’agenda basca”.

La cita d’ahir estava fixada des del 16 d’abril, quan els dos governs van anunciar la reunió de la Comissió Mixta de Transferèn­cies, en la qual es tancarien aquests traspassos. Malgrat que després de la cita no es va anunciar l’imminent canvi de mans de noves competènci­es, les dues parts van insistir en la voluntat de complir el calendari de transferèn­cies reformulat la tardor passada.

“Per primera vegada existeix un cronograma amb totes les matèries pendents de transferèn­cia, amb terminis de vigència i un horitzó d’acord”, va subratllar el vicelehend­akari primer del Govern Basc i conseller de Seguretat, Josu Erkoreka. Mentrestan­t,

Iceta va destacar que l’Executiu central continuarà apostant per “una Espanya que garanteix, a partir de la Constituci­ó, el desenvolup­ament d’autogovern d’Euskadi”.

Segons el cronograma ratificat per Pedro Sánchez al gener, durant la present primavera s’havia de materialit­zar el traspàs de 12 competènci­es recollides a l’Estatut de Gernika. A partir d’aquí, la pròxima tardor s’hauria de completar el traspàs de 17 competènci­es més i, finalment, durant el primer semestre del 2022 s’hauria d’abordar el traspàs de la Seguretat Social, i culminar quatre dècades després el compliment de l’Estatut de Gernika.

En aquesta nova remesa de traspassos destaca la transferèn­cia de Presons, un canvi de mans que es farà efectiu l’1 d’octubre i ha estat criticat amb duresa pel PP. Davant la posició dels populars, Iceta va demanar que “se separi clarament el que és una transferèn­cia de recursos i persones del que és la política penitencià­ria”. El vicelehend­akari, per la seva part, va subratllar que es tracta d’una competènci­a recollida “en dos preceptes de l’Estatut de Gernika”, de manera que impulsar aquest traspàs suposa “complir la llei, la Constituci­ó i l’Estatut de Gernika, així com saldar un deute amb Euskadi”.

L’acord serveix per refermar la relació del Govern central amb el PNB com a soci estratègic

 ?? H.BILBAO / EP ?? El ministre Miquel Iceta amb el vicelehend­akari Josu Erkoreka
H.BILBAO / EP El ministre Miquel Iceta amb el vicelehend­akari Josu Erkoreka

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain