La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fiscalia es querella contra Rocío Monasterio

- CARLOTA GUINDAL

La Fiscalia va presentar ahir una querella contra la líder de Vox a la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio, per un presumpte delicte de falsedat documental relacionat amb la falsificac­ió d’un visat del Col·legi d’Aparellado­rs.

Segons fonts fiscals, la querella es va presentar davant la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), competent per investigar Monasterio, ja que és aforada per la seva condició de diputada regional.

La Fiscalia de Madrid havia posat en marxa una investigac­ió arran d’una denúncia presentada per Més Madrid després de saber que Monasterio signava documents com a arquitecta quan encara no tenia el títol.

Segons els denunciant­s, Monasterio hauria utilitzat un segell falsificat, segons va corroborar el Col·legi d’Aparellado­rs de Madrid. La dirigent del partit d’ultradreta va presentar aquest visat copiat i enganxat als tràmits que va fer a l’Ajuntament de Madrid el 2005, el 2011 i el 2016.

Els fets que s’investigue­n estan relacionat­s amb una obra de reforma d’un apartament del presentado­r de televisió i actor Arturo Valls. Més Madrid denunciava més fets, però haurien prescrit.

A la denúncia s’explica que a la documentac­ió de la reforma es recull la “declaració d’arquitecte autor de la conformita­t del projectat a l’ordenança urbanístic­a aplicable”. “Sense entrar a valorar el contingut del document, sí que és important citar textualmen­t l’afirmació signada per Rocío Monasterio, ‘arquitecte col·legiat número 18725 del Col·legi Oficial d’Arquitecte­s de Madrid’”, en què declara que és “autor del projecte de condiciona­ment de caràcter puntual amb canvi d’ús de local comercial a habitatge”, resa la denúncia.

Els denunciant­s expliquen que aquesta circumstàn­cia faria impossible que el Col·legi Oficial d’Aparellado­rs i Arquitecte­s Tècnics de Madrid, corporació de dret públic diferent del Col·legi Oficial d’Arquitecte­s de Madrid, hagués visat cap dels plànols que apareixen amb el segell en qüestió, ja que hauria d’haver estat el Col·legi Oficial d’Arquitecte­s de Madrid el que ho hagués fet. “D’altra banda, el segell dels plànols esmentats és del dia 3 de juny del 2005, data en què la presumpta autora no havia obtingut el títol d’arquitecta, ja que el va obtenir el 2009, quan va presentar a l’Escola d’Arquitectu­ra el preceptiu projecte de final de carrera”.

Els denunciant­s conclouen que “cal deduir que els plànols

La diputada de Vox podria haver utilitzat un segell fals per a un projecte com a arquitecta

inclosos al document denominat projecte de condiciona­ment de caràcter puntual amb canvi d’ús de local comercial a habitatge, registrat per Rocío Monasterio per sol·licitar la llicència municipal a dos expedients, van incloure de manera fraudulent­a un segell de visat del Col·legi Oficial d’Aparellado­rs i Arquitecte­s Tècnics”.

La Fiscalia sospita que podria haver comès un delicte de falsificac­ió perquè el visat és una funció pública que exerceixen els col·legis profession­als per delegació. “No només per destinació o incorporac­ió els documents en qüestió tindrien la condició d’oficial, sinó que tindrien aquesta naturalesa pel mateix fet de contenir el segell de visat”, afegeix la denúncia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain