La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bloqueig energètic i polític

-

La instal·lació de parcs eòlics i fotovoltai­cs per generar energia neta a Catalunya està bloquejada des de fa més de deu anys i no hi ha perspectiv­es que es pugui resoldre. Això és molt greu per dues raons. En primer lloc perquè impedeix de complir amb els objectius de reducció d’emissions per al 2030 fixats per la Unió Europea per lluitar contra el canvi climàtic. En segon lloc perquè agreuja la dependènci­a energètica que té Catalunya de la resta de l’Estat i de França. La conseqüènc­ia és un escenari d’insegureta­t en el subministr­ament energètic que perjudica especialme­nt la indústria, de la qual depèn bona part de l’economia catalana, i que hipoteca l’arribada de noves inversions al territori.

La producció de prou energia, barata i neta és clau per al progrés de tots i, per això, no hi caben actituds ni plantejame­nts que la posin en perill. En el seu moment els mateixos moviments –o similars– que ara s’oposen a la instal·lació dels parcs eòlics i fotovoltai­cs van rebutjar l’energia nuclear. Però gràcies a ella, així com al gas natural –impulsat tot això per un empresari visionari com va ser Pere Duran Farell–, Catalunya ha pogut disposar els últims anys del subministr­ament necessari per atendre les necessitat­s d’energia dels ciutadans i les empreses. Ara, amb l’avenç de la tecnologia i amb el finançamen­t procedent dels fons europeus, el país disposa de la gran oportunita­t per fer un salt històric cap a una energia neta, suficient i més barata. Té les hores de vent i sol necessàrie­s, i també la tecnologia, les empreses i els profession­als per assumir aquest gran repte.

En aquest escenari, el pitjor que li ha pogut passar ara al futur energètic de Catalunya és la moratòria als parcs eòlics i fotovoltai­cs pactada entre ERC i la CUP als acords per formar un eventual govern de la Generalita­t. Aquest és un pacte contra el progrés i a favor de la decadència econòmica i social. Per això s’ha de revisar amb urgència i ressituar-lo en el camí correcte.

Catalunya no pot permetre’s una moratòria de les energies netes sinó que les ha d’activar al màxim

El país no pot afrontar més retards en la posada a punt energètica. Necessita immediatam­ent un govern que governi amb eficàcia pel bé de l’interès de tothom i no només en defensa de l’interès d’una formació minoritàri­a.

L’oposició als parcs eòlics i fotovoltai­cs es justifica, en bona mesura, en els danys paisatgíst­ics que provoquen en la natura i en els eventuals perjudicis que es puguin produir a les zones rurals. Però Catalunya ha d’escollir entre contaminar l’atmosfera i accelerar el canvi climàtic o bé optar per les energies netes, adoptar mesures per minimitzar els danys i establir les polítiques més adequades per compensar degudament el medi rural, de manera que pugui aprofitar l’oportunita­t que se li presenta per millorar les seves condicions, tant de vida com econòmique­s.

Però tot això exigeix un govern que governi. Governar no és pactar moratòries, que no fan més que agreujar els problemes, sinó buscar les millors solucions, acordar-les sempre que sigui possible i prendre decisions. Ho hem repetit una vegada i una altra: Catalunya no pot continuar un dia més en l’actual estat de desgovern i d’incertesa política. La situació del país és greu, amb una profunda recessió provocada per la covid, amb un atur creixent i amb un elevat nivell de pobresa que exigeixen establir les bases d’una potent reactivaci­ó econòmica i la gestió adequada de tots els problemes que s’acumulen al país. Això, entre altres coses, requereix seguretat jurídica, horitzons de futur i l’impuls de nous projectes empresaria­ls, creadors de riquesa i d’ocupació, entre els quals figuren tots els relacionat­s amb les energies renovables, el procés de transforma­ció energètica i l’aposta per una nova mobilitat que, al seu torn, ha d’anar en paral·lel a la digitalitz­ació de l’economia i la societat. Els fons europeus ens poden ajudar molt, però, com hem dit, Catalunya el primer que necessita és un govern que governi amb eficàcia i per a tothom.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain