La Vanguardia (Català-1ª edició)

Johnson ensorra el laborisme

-

Després de l’aclaparado­ra majoria absoluta en les eleccions del 2019, els comicis municipals celebrats dijous a Anglaterra han confirmat que, ara com ara, Boris Johnson no té rival polític. La victòria del Partit Conservado­r sobre els laboristes ha estat contundent, en bona part, per incomparei­xença del rival, i en una altra bona part, per l’efectivita­t d’un missatge electoral tan simple com efectiu: vacunes i feina.

Johnson ha vacunat més gent i més de pressa que qualsevol altre país europeu, i la seva promesa, després del Brexit, d’un Estat generós disposat a gastar ha calat en l’electorat anglès. Cal afegir-hi que les classes obreres semblen haver trencat definitiva­ment amb el Labour, un partit que s’ha quedat sense ideologia i que, encara que després de la patacada electoral del 2019 va canviar de líder, substituin­t Jeremy Corbyn per Keir Starmer, ha estat incapaç de llançar un missatge atractiu per als seus votants històrics, que, especialme­nt al nord d’Anglaterra, han apostat en massa pels candidats tories.

La cirereta ha estat Hartlepool, una circumscri­pció laborista des dels anys setanta del segle passat on dijous va guanyar la candidata conservado­ra. El Labour, que en canvi sí que ha aconseguit retenir el poder en les eleccions regionals del País de Gal·les, segueix fora de combat, i els tories, després d’onze anys en el poder, es refermen amb un Boris Johnson que lidera els

La negativa del premier a un altre referèndum a Escòcia sobre la independèn­cia obre una crisi constituci­onal

nacionalis­tes anglesos i al qual ni la seva erràtica gestió en la primera fase de la pandèmia ni els últims escàndols sobre la decoració del seu habitatge no li han passat factura.

A Escòcia, en les eleccions de dijous, conservado­rs i laboristes tenien l’objectiu comú d’intentar frenar una majoria devastador­a del Partit Nacional Escocès (SNP) de la ministra principal, Nicola Sturgeon, que obriria la porta a la celebració d’un segon referèndum d’independèn­cia. La victòria de l’SNP –la quarta consecutiv­a– ha estat incontesta­ble, però s’ha quedat a un escó de la majoria absoluta, encara que amb el suport dels Verds sí que hi haurà majoria sobiranist­a al Parlament. Això li permetrà a Sturgeon obtenir el mandat democràtic per sol·licitar al Govern britànic la celebració d’una segona consulta. Com que Johnson ha reafirmat la seva negativa a un altre referèndum, el conflicte està servit i pot derivar en una greu crisi constituci­onal, perquè Londres defensa que l’autoritat suprema és als Comuns i Edimburg creu que el Regne Unit és una unió voluntària de nacions. La tensió augmentarà i el xoc pot acabar als tribunals, als quals Sturgeon podria recórrer si Londres no li dona permís, o podria apostar també per celebrar un referèndum consultiu el 2023, una vegada superada la pandèmia. Sturgeon pot tenir darrere un Parlament proindepen­dentista, però sap perfectame­nt que la societat escocesa està dividida al 50% sobre si continuar al Regne Unit o sortir-ne.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain