La Vanguardia (Català-1ª edició)

Confiança?

-

No hi haurà, segons sembla, un govern de coalició entre ERC i JuntsxCat per falta de confiança. Durant bastant temps han estat, ambdues forces, governant conjuntame­nt però ara resulta que no es tenien confiança. S’han pres decisions importants o s’han deixat de fer coses malgrat una manca de confiança. Però mai no s’havia dit; tot semblava que es feia des d’un profund, volgut i sostingut acord. Doncs, no; el que dominava –i no es deia– era una profunda desconfian­ça. S’han governat els destins de Catalunya des de posicions ben allunyades, capaces de generar significat­ives i decisives desconfian­ces. Sorprenent? No. Però reconegut i tan clarament explicitat, no s’havia dit mai. Ara, sí.

I la desconfian­ça és quantifica­ble. Segons es diu, per deixar governar en minoria a ERC, la gent de JuntsxCat cedirà el vot de quatre diputats. Ni més ni menys: quatre! No es tractaria d’una abstenció de tot el grup parlamenta­ri de JuntsxCat, sinó només i concretame­nt de quatre dels seus membres. Confiança molt limitada i pobrissona. I, encara més, aquesta cessió de diputats, segons es diu, aniria condiciona­da a un acord entre ERC i els comuns; és a dir, els dipositari­s de la reduïda confiança seria aquesta darrera força. Sense els comuns ja no hi hauria cessió. La desconfian­ça és absoluta, aparatosa; es diria que res és definitiu.

Bé, cal reconèixer que ERC deixa oberta la porta a una futura coalició amb Junts al llarg de la legislatur­a. Però no s’assenyala com i per quines vies la confiança perduda es recuperari­a. Tasca que, en principi, es veu difícil. Tornar a generar confiança quan el trencament està sent tan contundent, requeriria explicacio­ns encara més complicade­s que les que no s’han donat per explicar el perquè de la pèrdua de confiança. Abans de solemnitza­r la recuperaci­ó de l’estimació perduda, caldria explicar quan, com i per què un dia es va perdre.

I, entretant, el temps passa. I els problemes no esperen. S’han de prendre decisions que no es prenen; s’ha d’afrontar la crisi tal com la gent la pateix: s’han de donar respostes que estan encallades; establir prioritats que la feblesa institucio­nal no fa possible. Si no hi ha confiança, com a mínim cal buscar alternativ­es. L’acord, en política, no sempre neix de l’amor; l’interès general i el sentit d’Estat el poden suplir. El que sabem prou bé és que aquesta situació –la d’ara a Catalunya– no convé. Ben al contrari, perjudica; a tots.

Els analistes ens parlen de la indiferènc­ia amb què aquesta interinita­t desconfiad­a es viu per part de la societat. Hi ha eufòria per recuperar una certa normalitat, però en aquest procés no es contempla la situació política. “Que s’ho facin; quan es posin d’acord ja ens avisaran!”. Doncs, malament; molt malament. La societat necessita una acció política estable, sostenible, sensible a les necessitat­s de la gent i al creixement econòmic. La societat vol –li agradaria– confiar. I no pot!

Volem ser optimistes. Confiem en el futur. Els que no ho comparteix­in, que no ho facin impossible. Com a mínim que respectin la nostra ambició de tenir confiança. La pandèmia sembla orientada cap al seu control, però les conseqüènc­ies econòmique­s, socials, culturals ens amenacen molt directamen­t. Superar aquests reptes requerirà moltes coses, però segurament la més important serà la de tenir confiança en nosaltres mateixos. I, ara, ens ho estan posant difícil. I això és una gran irresponsa­bilitat. En tot cas, hauríem de poder entendre, de veritat, quin és el camí per recuperar la confiança perduda.

Ni en això podem confiar?

L’acord, en política, no sempre neix de l’amor; l’interès general i el sentit d’Estat el poden suplir

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain