La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sitges farà el dia 20 una prova pilot per reobrir el lleure nocturn

- RAMON FRANCÀS Sitges

El carrer Primer de Maig de 1838 de Sitges, conegut popularmen­t com el del Pecat, serà el banc de proves per traçar la reobertura del lleure nocturn a Catalunya. La nit del dijous 20 d’aquest mes de maig, entre les 23 h i les 3 h, s’hi farà un estudi clínic en què participar­an 400 persones voluntàrie­s i cinc locals. Els participan­ts s’hauran de sotmetre a un test d’antígens el mateix dia 20 i tornar a Sitges per a un segon test cinc dies després. En el cribratge hi prendran part el mig centenar d’empleats dels establimen­ts. Els resultats se sabran 14 dies després. Segons el portaveu del sector del lleure nocturn de Sitges, Damià Orts, es tracta d’intentar reproduir les condicions reals d’una nit oberta, amb consumicio­ns a l’interior i a les terrasses.

Es disposarà una carpa amb metges i infermeria per si es detecten positius de covid. Per participar-hi caldrà omplir un formulari al web www.sitges.cat, i una vegada feta la sol·licitud un equip tècnic farà la selecció. La inscripció es podrà fer per grups de fins a sis persones. Els assistents només es podran retirar les mascaretes –que se’ls facilitara­n– quan consumeixi­n. La convocatòr­ia està oberta a persones que visquin a les comarques del Garraf, Alt Penedès i el Baix Llobregat, i també als municipis de l’Hospitalet de Llobregat i Barcelona.

Està previst que es delimiti una zona, entre el passeig de la Ribera i la plaça de la Indústria. A la iniciativa hi col·laboraran agents de la policia local de Sitges i dels Mossos d’Esquadra, que vetllaran pel compliment dels protocols.

El secretari general de Salut de la Generalita­t, Marc Ramentol, va demanar que no s’“estigmatit­zi” tots els joves després dels botellots que es van registrar el cap de setmana. En aquest sentit, va qualificar la majoria de la joventut d’“aliats, fins i tot herois”: “Segur que no serà gaire llunyana” la reobertura del lleure nocturn, l’únic sector econòmic que continua tancat, va afegir Marc Ramentol.

En una entrevista a El món a RAC1 i davant les crítiques del sector del lleure nocturn pel mantenimen­t del tancament, el conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, va avançar que el Govern negocia amb aquesta indústria un pla sectorial que permeti la reobertura “lenta però segura”. Sense voler donar dates, Sàmper va dir que la intenció és que obrin primer els establimen­ts que disposen d’espais oberts i amb ventilació.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, va afirmar que l’estudi clínic del dia 20 es farà en un entorn controlat i que es vol evitar que hi hagi “marxes enrere” després de la reobertura d’un lleure nocturn amb establimen­ts que fa més d’un any que estan tancats. Les arques municipals sufragaran les despeses d’aquesta prova pilot, que seran d’entre 15.000 i 18.000 euros.

L’estudi el dirigeixen l’Ajuntament de Sitges, la Generalita­t de Catalunya, l’Institut Universita­ri d’Investigac­ió en Atenció Primària Jordi Gol de Barcelona i l’Associació d’Establimen­ts d’Oci Nocturn de Sitges. Així mateix, hi col·laboren la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (Fecalon), la patronal Pimec i el Gremi d’Hostaleria de Sitges.

Sàmper avança la possibilit­at d’una ràpida represa dels locals de nit amb espais oberts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain