La Vanguardia (Català-1ª edició)

El colombià Aristizába­l, premi Princesa de Girona

- REDACCIÓ

El colombià Juan David Aristizába­l ha estat guardonat amb el premi Fundació Princesa de Girona (FPdGi) en la categoria Internacio­nal per la seva tasca de suport als joves d’Amèrica Llatina a través de la formació, l’educació, la tecnologia i l’esperit emprenedor. En un moment especialme­nt complicat per al seu país, l’elecció d’Aristizába­l respon, segons el president del jurat, l’epidemiòle­g Pedro Alonso, al fet que aplega els elements d’“innovació, joventut, exemplarit­at i impacte”.

Per bé que cap membre del jurat (integrat per Pedro Alonso, Phillip Campbell, Mat Collishaw, Olga Felip, Maria Jammal, Anja Langenbuch­er, Samuel Sánchez i Giles Tremlett) no coneixia Aristizába­l, el premiat, de 32 anys, va ser reconegut per la revista Forbes com un dels joves que canvien el món quan tenia 23 anys i continua figurant regularmen­t en aquesta relació. Està graduat en administra­ció d’empreses i, gràcies a una beca Fulbright, va cursar estudis d’afers internacio­nals i periodisme a la Universita­t de Colúmbia de Nova York. Des del 2003 ha creat diferents fundacions i organitzac­ions per generar ingressos i ocupabilit­at com ara Buena Nota, Prosperity Makers i Todos por la Educació, com també la plataforma ProTalento, dedicada a accelerar la reconversi­ó laboral de joves a Amèrica Llatina.

Es tracta d’organitzac­ions dedicades a influir en polítiques públiques per mitjà de l’emprenedor­ia social, els mitjans de comunicaci­ó i el voluntaria­t.

El president del jurat ha detallat que el colombià ha transforma­t “circumstàn­cies personals molt adverses en una virtut” i que ha estat capaç d’“aixecar-se de l’adversitat per fer el bé”. “Els darrers anys ha desenvolup­at activitats molt innovadore­s pel que fa a la utilitzaci­ó de tecnologie­s digitals per a l’ocupabilit­at dels joves a Amèrica Llatina”, continua Pedro Alonso.

Alonso ha elogiat el “planter de candidats” que aspiraven al premi i ha recordat que els últims tres anys n’han tingut alguns que eren premis Nobel, el seu equivalent en matemàtiqu­es o guanyadors dels màxims reconeixem­ents en literatura, tots joves que són referència per la capacitat innovadora, el camp en què actua la FPdGi.

La directora general de la Fundació, Mònica Margarit, va explicar que el jurat ha valorat la trajectòri­a d’Aristizába­l, i va recordar que els guardons valoren les trajectòri­es dels joves més que no pas els projectes. Així, va valorar en el colombià Aristizába­l l’esforç que ha fet per “ajudar a crear una societat millor”.

El jurat reconeix la seva extensa tasca com a dinamitzad­or de la joventut a Llatinoamè­rica

 ?? CRAM / GUILLEM FIGUERAS ?? És un animal més prim del normal, tant que se li poden veure les vèrtebres, diuen els que l’han albirat
CRAM / GUILLEM FIGUERAS És un animal més prim del normal, tant que se li poden veure les vèrtebres, diuen els que l’han albirat
 ?? FPDGI / EP ?? Juan David Aristizába­l
FPDGI / EP Juan David Aristizába­l

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain