La Vanguardia (Català-1ª edició)

Propietari­s del Delta temen ser els primers expropiats climàtics

Els veïns a primera línia de platja exigeixen actuacions urgents davant la pujada del mar

- ESTEVE GIRALT Deltebre / Amposta

Parapetat darrere d’un precari espigó artificial de roques, l’històric restaurant Los Vascos, enganxat a la platja de la Marquesa (Deltebre), ha resistit com ha pogut els últims temporals que han castigat el delta de l’Ebre, incloent-hi el Gloria. “Fa 50 anys per arribar al mar havies de caminar un quilòmetre”, recorda Marcela Otamendi, de la família propietàri­a, al costat de la seva neboda, Arantxa Guillen. El mar ara és a un grapat de metres de l’establimen­t, reobert dissabte després d’esquivar els efectes de la pandèmia i els confinamen­ts.

Imatge de l’avanç de la crisi clivant màtica al delta de l’Ebre, Los Vascos és una de les propietats privades que passaran a formar part del Domini Públic Marítim Terrestre (DPMT). La delicada línia que marca la frontera entre la terra ferma, amb les seves propietats, i l’espai públic on el mar conviu amb la platja i les zones inundables està sent sotmesa a anàlisi. Es revisarà la franja costanera deltaica els pròxims dos anys, sota la tutela del Ministeri per a la Transició Ecològica. Un dels objectius és crear zones naturals d’“acomodació” a la primera línia costanera per fer front millor als temporals i a la progressiv­a pujada del nivell del mar.

Des que Madrid va fer públic l’esperat pla de protecció del Delta dal’emergència climàtica, a començamen­ts d’any, molts dels veïns s’han passat unes quantes tardes mirant sobre el mapa si les seves propietats quedaven o no afectades per la mesura.

El pla projecta la “naturalitz­ació” d’un màxim de 800 hectàrees (500 ha en la previsió més conservado­ra), la majoria camps d’arròs enganxats a la costa. Unió de Pagesos

La revisió de l’espai marítim terrestre per part del ministeri crea preocupaci­ó

EL TEMPS HI JUGA EN CONTRA Creix l’angoixa de viure o treballar en terres que quedaran inundades si no s’actua

també s’hi oposa, en espera de veure si es concreta en expropiaci­ons i permutes per altres finques cultivable­s. Ja hi ha hagut contactes entre ministeri i arrossers.

L’afer és delicat i complex. El pla ministeria­l traça al mapa unes línies mestres però sense concretar res sobre les hipotètiqu­es expropiaci­ons als afectats. Sobre el paper, damunt del mapa, el futur d’un habitatge, un restaurant, un apartament turístic o un càmping poden veure’s alterats. El pla de protecció del Govern espanyol està ara en fase d’anàlisi de l’allau d’al·legacions rebudes.

Davant la por de les expropiaci­ons, representa­nts del ministeri al territori s’han reunit les últimes setmanes amb alguns afectats per mirar de transmetre tranquil·litat. Un dels punts més calents és a la urbanitzac­ió de Riumar (Deltebre), amb 700 veïns (6.500 persones a l’estiu), on l’Ajuntament va encendre les alarmes assegurant que el nou domini públic marítim terrestre previst per Madrid afectava 97 de les 300 propietats, que passarien a ser dins del nou domini públic. L’alcalde, Lluís Soler, parla d’“espoli de terrenys privats perquè se’ls mengi el mar”.

L’Associació de Veïns de Riumar, amb gairebé 400 propietari­s, ex

 ?? XAVI JURIO ?? Amb l’ai al cor. El restaurant de la platja de la Marquesa passarà a ser un espai de domini públic, modificat per la crisi climàtica
XAVI JURIO Amb l’ai al cor. El restaurant de la platja de la Marquesa passarà a ser un espai de domini públic, modificat per la crisi climàtica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain