La Vanguardia (Català-1ª edició)

El mercat immobiliar­i s’atura a la zona més afectada

-

pressa indignació i alarma. “És anticonsti­tucional, passaríem a viure en unes cases que ja no serien nostres. Perds la propietat, és molt greu”, denuncia Juan Miguel Bellauvi, president de l’entitat. Del gairebé centenar de propietats que quedarien afectades, Belén Ortiga és propietàri­a de vint apartament­s turístics a un centenar de metres del mar. La seva família veu amenaçat el negoci, fundat pel pare als anys noranta. “La situació és angoixant, però batallarem fins al final. Si no es prenen mesures, el mar arribarà a la porta de les nostres cases”, adverteix Ortiga.

Entre els qui el ministeri sí que ha aconseguit tranquil·litzar hi ha els propietari­s del càmping de l’Ampoques lla (Baix Ebre) situat davant la platja de l’Arenal; apareix a l’annex (5) del pla de protecció del Delta. Malgrat que aquest document públic es refereix explícitam­ent al “desmantell­ament” del càmping de l’Ampolla Platja, fonts del ministeri asseguren que no es farà perquè “no és una proposta d’actuació vigent”. La família propietàri­a del negoci, obert fa trenta anys, dona per bones les explicacio­ns oficials i assegura que el seu càmping no serà expropiat.

Gabriel Colomer és el propietari del càmping Eucaliptus, a Amposta (Montsià). Fa més de vint anys ja van haver de desmantell­ar la instal·lació, fundada per l’avi, al costat de la platja d’Eucaliptus, i retrocedir terra endins. La platja, de sis quilòmetre­s de llarg (400 metres d’ample), s’ha convertit en una de les pozones terrestres deltaiques que està creixent, gràcies al transport natural de sorra que arrossegue­n corrents i temporals. Colomer està amoïnat pel projecte estatal per extreure part de la sorra que s’acumula aquí per traslladar-la a punts més castigats, com la illa de Buda. “Qui em diu que no tindrem el mateix problema aquí en el futur si s’emporten la sorra?”.

A l’annex 5 del pla ministeria­l també s’explicita el “desmantell­ament del restaurant Los Vascos a la platja de la Marquesa”. El ministeri entén que l’activitat en aquest enclavamen­t sí que no és viable en el futur. Les propietàri­es asseguren que batallaran judicialme­nt per poder continuar, en espera que la quarta generació els agafi el relleu.

Si hi ha res que indigna els qui habiten i treballen al Delta és la inoperànci­a de les administra­cions, autonòmica i estatal, davant l’emergència climàtica en una de les zones més vulnerable­s de la costa peninsular. “El Delta sí que té solució, però

El futur incert a Riumar, urbanitzac­ió enganxada a la platja, en devalua els habitatges

L’Estat nega que vulgui expropiar a Amposta i l’Ampolla instal·lacions històrique­s

cal actuar, no programar-ne la desaparici­ó; és un desterrame­nt, ens podria convertir en els primers refugiats climàtics d’Europa”, alerta Otamendi, que també té arrossars a primera línia de costa que serien domini públic marítim terrestre.

El fantasma de les expropiaci­ons ja ha tingut conseqüènc­ies sobre el mercat immobiliar­i. A la urbanitzac­ió de Riumar, valorada per la ubicació, les operacions de compra i venda han quedat congelades, constaten els afectats. Els turistes continuen venint, però per llogar. Fa dues dècades que Riumar apareix com una de les primeres zones habitades del sud d’Europa que quedaran inundades si continua pujant el nivell del mar per l’escalfamen­t global si no s’hi posa remei. Algunes de les hipòtesis científiqu­es han dibuixat situacions dantesques abans del 2050. El que a començamen­ts de segle, quan es van encendre les alarmes de l’emergència climàtica, semblava una eternitat cada any és més a tocar.

 ??  ?? Belén Ortiga, propietàri­a de vint apartament­s turístics al costat de la platja de Riumar, tem pel futur del negoci familiar
Belén Ortiga, propietàri­a de vint apartament­s turístics al costat de la platja de Riumar, tem pel futur del negoci familiar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain