La Vanguardia (Català-1ª edició)

Front comú per treure els trens de mercaderie­s del litoral de Tarragona

- ESTEVE GIRALT Tarragona

Els municipis del litoral de Tarragona pressionen per aconseguir que els trens de mercaderie­s no circulin al costat de la costa, per dins els termes municipals, i passin a circular per l’interior, en un traçat alternatiu. Exigeixen que s’alliberi de mercaderie­s la línia ferroviàri­a de la costa i es construeix­i una nova plataforma segregada de les vies de passatgers.

A la reivindica­ció, liderada els últims anys per la Plataforma Mercaderie­s per l’Interior, s’hi afegeixen ara els ajuntament­s de Tarragona, Altafulla, Torredemba­rra, Creixell, Roda de Berà i el Vendrell. “Defensem el que és lògic: que les mercaderie­s deixin pas a les persones, que no passin per les zones més poblades pel risc de seguretat i tots els inconvenie­nts que comporta”, va expressar ahir Pau Ricomà, alcalde de Tarragona.

El territori costaner tarraconí, amb una elevada densitat de població i forta implantaci­ó del sector turístic, no vol que el nou corredor mediterran­i per a les mercaderie­s, ja en ample de via internacio­nal, comparteix­i la mateixa plataforma dels trens de viatgers. Van expressar el seu suport al corredor mediterran­i com “un element indispensa­ble de connexió amb Europa”.

Els municipis alerten del risc que comporta per als veïns que trens carregats amb mercaderie­s, incloent-hi les perilloses procedents sobretot de la petroquími­ca, passin al costat d’habitatges i equipament­s turístics.

Els municipis volen sumar més entitats socials i econòmique­s del territori per fer més pressió sobre el Ministeri de Transport. El nou front comú institucio­nal també exigeix al manifest, fet públic ahir després d’una reunió dels alcaldes, que es paralitzin totes les obres que es van posar en marxa per desplegar el denominat tercer fil. Es tracta de l’actuació impulsada pel ministeri per poder fer passar els trens de mercaderie­s amb ample ibèric i també l’internacio­nal.

Els municipis costaners adverteixe­n que amb el tercer fil s’incrementa­rà un 700% el transport de mercaderie­s actual i els fluxos es multiplica­ran per vuit, amb trens més grans i més llargs, amb més molèsties per a veïns i turistes. “Ja suportem el pas de 1.205 trens mensuals de mercaderie­s, amb 14.460 combois a l’any. Gairebé un 13% d’aquests són de matèries perilloses, amb 1.880 trens amb càrregues tòxiques i inflamable­s”, alerten. A més del risc per a la seguretat, destaquen la contaminac­ió acústica al costat dels nuclis urbans.

 ?? XAVI JURIO XAVI JURIO ?? Gabriel Colomer, amo del càmping Eucaliptus, amb vista a la platja
XAVI JURIO XAVI JURIO Gabriel Colomer, amo del càmping Eucaliptus, amb vista a la platja

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain