La Vanguardia (Català-1ª edició)

Primeres multes per incomplir la llei del lloguer

Barcelona obre 32 expedients a portals i immobiliàr­ies que van penjar anuncis que no incloïen l’índex de referència dels preus

- LUIS BENVENUTY

La regidora d’Habitatge del govern de l’alcaldessa Ada Colau va informar ahir de les primeres sancions interposad­es per l’Ajuntament de Barcelona per haver infringit la llei catalana que mira de regular el preu dels lloguers dels pisos, aprovada pel Parlament de Catalunya el setembre de l’any passat.

D’aquesta manera la comuna Lucía Martín va detallar que durant els últims mesos la unitat de disciplina i antiassetj­ament de l’Institut Municipal d’Habitatge va obrir 32 expedients sancionado­rs a portals i immobiliàr­ies que van penjar setze anuncis que no respectave­n la normativa, que no incloïen l’índex de referència dels preus o l’import de la renda del contracte anterior.

La llei obliga a fer constar aquesta informació en tota mena de publicacio­ns amb l’objectiu d’evitar que es lloguin pisos a preus desorbitat­s. La sanció mínima és de 3.000 euros. La norma estableix que a les zones declarades com a àrees de mercat tensat l’import de la renda no pot diferir més d’un 5% del preu assenyalat a l’índex de preu de referència que correspong­ui, ni tampoc superar la renda consignada a l’últim contracte de lloguer. Totes les multes que ha interposat ara el Consistori sumen un import de prop de 96.000 euros.

A més, va explicar també la regidora, el Consistori de Barcelona ha iniciat els tràmits del primer procedimen­t sancionado­r contra el propietari d’un pis per haver signat un contracte de lloguer amb una renda superior a la permesa. La llei estableix que les sancions per a aquests casos poden oscil·lar entre els 9.000 i els 90.000 euros.

En realitat la roda de premsa de la regidora d’Habitatge va ser un missatge de l’Ajuntament a tot el sector, un toc d’atenció. Qualsevol que estigui buscant pis en aquesta ciutat és del tot conscient que setze anuncis són una gota simbòlica en un oceà la mar de virulent. La regidora va subratllar durant la compareixe­nça que a l’Ajuntament no el mou cap ànim recaptator­i, que el principal objectiu de l’executiu de l’alcaldessa Colau és fer complir la llei, protegir els drets dels inquilins

i posar fi als abusos que tenen lloc al mercat immobiliar­i. Almenys dos dels tres portals sancionats van al·legar que ja van establir sistemes per advertir els anunciants dels nous deures. A més, tres immobiliàr­ies van reconèixer la infracció i ja van pagar la sanció correspone­nt.

El Sindicat de Llogateres, tal com es detalla a la informació complement­ària d’aquesta informació, va presentar ahir mateix fins a 200 denúncies per haver-se saltat la normativa. No incloure als

anuncis l’índex de preus o la renda del contracte anterior no és l’única infracció detectada. Una altra manera d’intentar eludir l’esperit de la nova norma, segons va denunciar ahir aquesta entitat ciutadana dedicada a la defensa del dret a l’habitatge, consisteix a recórrer a la clàusula Berlín, un paràgraf al contracte d’arrendamen­t que estableix una segona renda que substituir­ia l’acordada en cas que aquesta norma reguladora fos derogada. Per això el mateix Sindicat commi

narà les administra­cions públiques “a posar-se les piles”.

Els regidors d’ERC també van exigir ahir al govern municipal més contundènc­ia a l’hora de fer complir la nova norma. Els republican­s celebren l’obertura dels expedients sancionado­rs però acusen els socialiste­s de “torpedinar els esforços” i, a més, exigeixen al Consistori que posi en marxa una campanya informativ­a “perquè tothom sigui conscient dels seus drets”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain