La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC apressa el govern municipal a gastar 30 milions en finques singulars

- LUIS BENVENUTY

El grup municipal d’ERC va apressar ahir el govern de l’alcaldessa Ada Colau a complir un dels acords que van fer possible tancar els pressupost­os actuals de l’Ajuntament: destinar 30 milions d’euros a la compra o la rehabilita­ció dels edificis singulars de Barcelona.

Fins ara, en virtut d’aquest acord pressupost­ari subscrit ja fa mig any, l’Ajuntament només ha comprat una sèrie d’habitatges malmesos a l’encreuamen­t dels carrers Mont-ral i Letamendi, al barri d’Horta, perquè els inquilins no caiguessin a les mans d’un fons d’inversió. ERC aplaudeix aquesta operació, gràcies a una intensa reivindica­ció veïnal, però la consideren, sens dubte, insuficien­t.

Els regidors republican­s Jordi Coronas i Jordi Castellana van detallar ahir que, a tall d’estímul, bàsicament perquè s’espavilin, ja van remetre a l’executiu sociocomú una llista de propostes que van preferir no fer del tot públiques perquè no influís en les condicions del mercat. Bona part d’aquestes finques són propietat d’administra­cions públiques, però d’altres pertanyen a privats.

En qualsevol cas, tal com van donar a entendre els regidors Coronas i Castellana, entre els primers llocs d’aquesta llista hi figura l’edifici que acull el gimnàs social Sant Pau. Els d’Esquerra consideren que la compra d’aquesta finca és prioritàri­a, en tant que garantiria la supervivèn­cia d’aquesta entitat solidària del barri del Raval i, a més a més, permetria desenvolup­ar un projecte d’habitatge públic en una zona de la ciutat on escassegen els solars disponible­s.

La veritat és que la fuga de confiança que va obrir la gestió dels comuns entorn de la possible compra del número 46 de la ronda Sant Pau està alimentant a tota velocitat la inquietud dels republican­s, que temen que la parsimònia mostrada fins ara per l’executiu en aquest cas s’estengui i condueixi el Consistori a tancar l’exercici amb superhàbit.

A la llista d’immobles que l’Ajuntament podria comprar que ERC posa sobre la taula també hi ha l’edifici de la Seguretat Social a la ronda Sant Pere i el del centre comercial El Centre de la Vila, a la Vila Olímpica, un immoble que també és de propietat estatal. Els republican­s també consideren una bona idea

Els republican­s temen que la parsimònia vista al Sant Pau es generalitz­i i obri les portes al superhàbit

que el Consistori adquireixi la modernista casa Tosquella i els antics estudis de cinema Balet i Blay, entre d’altres. A més a més, reclamen aprofitar aquests 30 milions d’euros per accelerar la rehabilita­ció d’edificis que ja formen part de la propietat municipal, com la nau central de Can Batlló o el palau del Marquès d’Alfarràs, al Laberint d’Horta.

 ?? DANIEL GARCÍA / DG ?? La modernista casa Tosquella, al carrer Vallirana
DANIEL GARCÍA / DG La modernista casa Tosquella, al carrer Vallirana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain