La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’encantador de gossos de Hollywood

César Millán es va fer ric educant els gossos de celebritat­s, incloent-hi els de Joe Biden

-

GABRIEL LERMAN

Los Angeles

Poques històries personals represente­n més bé el somni americà que la de César Millán, un pobre granger mexicà que amb 21 anys va creuar la frontera il·legalment amb tot just 100 dòlars a la butxaca i que, malgrat que gairebé no parlava anglès, va utilitzar els seus profunds coneixemen­ts sobre la manera de tractar els gossos per forjar-se un camí en què ha amassat una fortuna personal avui estimada en uns 20 milions d’euros.

Primer la televisió el va transforma­r en una figura reconeguda internacio­nalment i després es va convertir en autor. Però res d’això no hauria estat possible si en els seus primers temps a Los Angeles no hagués topat amb una dona que va creure en ell i va fer tot el que va poder per ajudar-lo, Jada Pinkett. La Jada el va conèixer quan en César rentava gossos: ell li va explicar com va poder els somnis que tenia, i ella li va dir que la clau de tot era que aprengués anglès. Li va pagar de la seva pròpia butxaca un any de classes particular­s. “A canvi, jo li vaig ensenyar com havia de tractar un grup de gossos. Al seu món, ella és la líder del grup, però amb els gossos és diferent”, explica Millán en una entrevista recent per promociona­r Halo, un collar intel·ligent que ha ajudat a dissenyar. L’autoanomen­at psicòleg caní diu: “Els gossos d’aquest grup no saben que viuen amb Will Smith i Jada Pinkett. Nopoder més saben que l’energia que ella projecta és sana i segura. I això és el que ensenyo: explico a la gent l’energia humana, com es pot comunicar amb el gos, i aquesta és la base de l’entrenamen­t”.

Segons en César, que es va atrevir a explicar molts dels seus moments més foscos al programa de la seva benefactor­a a Facebook, la Jada és una gran estudiant, i es va prendre molt seriosamen­t els seus ensenyamen­ts. “Té molts gossos, de manera que ha d’entendre com funciona l’energia per poder-los controlar. Un estímul de més pot fer que s’escapin o que es barallin entre ells”, assenyala qui també va ser convocat per ajudar que els gossos del president Biden s’habituessi­n a la Casa Blanca.

Millán atribueix els seus coneixemen­ts al fet d’haver-se criat en una humil granja de Sinaloa amb el seu avi, un home que tenia una saviesa innata que després el seu net va

plasmar en paraules. Ha escrit tres llibres que es van convertir en best-sellers: “Em vaig adonar que el meu avi tenia aquest talent, no que el tingués jo. I ho vaig aprendre tot d’ell. El meu avi no sabia com ho feia, però jo simplement l’imitava. La diferència entre ell i jo és que jo em vaig convertir en un mestre que podia explicar les coses. El meu avi era pura energia, i sabia comunicar-se amb tots els animals, no només amb els gossos. Aquesta és la raó per la qual un gos de camp és més social que un de ciutat, perquè s’ha de comunicar amb la vaca, el burro, el cavall, la cabra... El de ciutat, en canvi, només coneix gossos”, explica.

I, malgrat que el seu programa televisiu es va convertir en un èxit instantani no només als Estats Units, sinó també a tot el món, ja que es va arribar a emetre en 80 països, tocar el cel amb les mans va tenir un límit, ja que el 2010 la mort del seu gos preferit i el divorci de la seva esposa, Ilusión Wilson, amb qui té dos fills, el van fer caure en una profunda depressió que el va portar a intentar suïcidar-se. “Els animals pateixen, després ho superen i aprenen a no repetir les coses. Després del patiment arriba la saviesa. En el meu cas, l’objectiu de la meva vida era rehabilita­r gossos, però per poder ajudar els humans vaig haver de passar per la meva pròpia experiènci­a dolorosa. Ara, quan parlo amb una altra persona, li puc dir que entenc el seu dolor, perquè jo el vaig experiment­ar. Ara dic que entreno humans. Ni tan sols necessites tenir un gos per venir-me a veure. Fins i tot val més que no en tinguis cap perquè et pugui curar l’energia”, diu qui no només va aconseguir recuperar-se, sinó que continua mantenint la seva vigència. Un documental realitzat el 2012, César Millán, la historia real, es pot veure a Disney+, i qui vulgui aprendre del seu talent pot participar en els cursos que imparteix des del seu centre d’operacions, al nord de Los Angeles, amb un equip de sis entrenador­s: “La clau de tot és la prevenció, no la intervenci­ó”, assegura en César, que continua pensant en castellà malgrat que tots els seus cursos siguin en anglès: “La raó per la qual em vaig convertir en l’home que xiuxiuejav­a als gossos va ser perquè els Estats Units necessitav­en que els seus gossos fossin rehabilita­ts; eren molt agressius. Va ser la primera vegada a la història que un noi mexicà va ensenyar als nord-americans que a qui calia entrenar era als humans”, diu sorneguera­ment.

La primera que va creure en el potencial d’un mexicà pobre que acabava d’arribar va ser la dona de Will Smith

 ??  ??
 ?? GDG / GTRES INSTAGRAM ?? Jada Pinkett va ajudar en César a construir-se una vida als EUA pagant-li les classes
GDG / GTRES INSTAGRAM Jada Pinkett va ajudar en César a construir-se una vida als EUA pagant-li les classes
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain