La Vanguardia (Català-1ª edició)

Epstein sobrevola el divorci Gates

La Melinda va contactar amb advocats el 2019 per l’“amistat” d’en Bill i el pedòfil

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La petició de divorci que va presentar la passada setmana Melinda Gates contenia un pronunciam­ent clau. “Irremeiabl­ement trencat”, va afirmar ella del seu matrimoni de 27 anys amb en Bill, de 65 anys, cofundador de Microsoft i d’una influent fundació filantròpi­ca global.

Més enllà de la possible erosió d’una relació pel pas del temps, els Gates no han explicat què és el que va provocar la ruptura. Tot i això, segons va avançar The Wall Street Journal, la Melinda, de 56 anys, va entrar en contacte amb els seus advocats el 2019 per començar a treballar en els termes de la separació de Bill Gates.

I el que va propiciar aquest pas va ser que ella estava molt preocupada amb els tractes del seu marit amb l’inversor i milionari Jeffrey Epstein, pedòfil condemnat prèviament a Florida que van detenir aquell any a Nova York per haver tret profit d’una xarxa de tràfic sexual d’adolescent­s.

Epstein, que el 2008 va acceptar la seva culpa per haver “sol·licitat” relacions a una menor, va conèixer Bill Gates el 2011. Era un altre més dels poderosos a la seva llista d’“amics”, en la qual van figurar Donald Trump, Bill Clinton o el príncep Andreu d’Anglaterra.

La Melinda ja va avisar el seu marit d’aquella incomodita­t amb Epstein el setembre del 2013, després

Distanciam­ent

Bill Gates es va quedar alguna vegada fins tard a la mansió d’Epstein i va viatjar en el seu avió, el ‘Lolita Express’

que el matrimoni Gates va assistir a una reunió a la mansió d’Epstein, a l’Upper East Side de Manhattan. La Melinda, defensora dels drets de les dones i de les nenes, va sortir d’aquella trobada amb una pèssima impressió.

Epstein es va suïcidar l’estiu del 2019 a la seva cel·la de la presó del Baix Manhattan.

L’inici de les reunions de la Melinda amb els advocats va ser aquella tardor. Va coincidir amb la publicació a The New York Times, l’octubre del 2019, d’un reportatge on es va especifica­r que Bill Gates s’havia citat amb Epstein en diverses ocasions. Almenys en una ocasió es va estar a la mansió d’Epstein fins ben avançada la nit. També es va constatar que va viatjar al seu avió privat, conegut com a Lolita Express.

Una vegada que es van conèixer, Bill Gates va enviar el 2011 un e-mail als seus col·legues sobre Epstein. “El seu estil de vida és molt diferent i una mica intrigant, no funcionari­a per a mi”, va escriure.

Després d’aquestes informacio­ns, una portaveu de Bill Gates va assegurar que l’empresari de software s’havia trobat diverses vegades amb l’inversor caigut en desgràcia per parlar sobre filantropi­a.

“Bill Gates lamenta haver-se reunit amb Epstein i reconeix que va ser un error de judici fer-ho”, va insistir aquella portaveu. Pel que transcende­ix ara, aquelles excuses no van convèncer la Melinda, que es va sentir perseguida per l’ombra de la connexió d’Epstein amb el seu marit.

Quan en Bill va anunciar el 2020 que es retirava de la junta de Microsoft, la parella ja havia començat a negociar com compartir la fortuna, estimada en 130.000 milions de dòlars per Forbes .La documentac­ió judicial indica que tenen un acord de separació per dividir-se els béns. La setmana passada en Bill va transferir de la seva firma inversora 2.400 milions en accions a la societat de la Melinda. Un dels seus advocats va treballar en el divorci de Donald i Ivana Trump.

 ?? ELAINE THOMPSON / AP ?? Melinda i Bill Gates en una imatge de l’any 2019, quan la dona del cofundador de Microsoft va començar a consultar amb els advocats un possible divorci després de l’escàndol Epstein
ELAINE THOMPSON / AP Melinda i Bill Gates en una imatge de l’any 2019, quan la dona del cofundador de Microsoft va començar a consultar amb els advocats un possible divorci després de l’escàndol Epstein

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain