La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cada generació té les seves pantalles

Les dades demostren que els hàbits de consum audiovisua­l no s’hereten ni es reprodueix­en amb el pas del temps

- JOSEP LLUÍS MICÓ

La relació dels joves i els adolescent­s d’avui amb la televisió és molt diferent de la que han mantingut fins ara els seus pares. A l’hora de divertir-se els videojocs són l’activitat preferida dels integrants de la Generació Z, és a dir, la dels que tenen entre 14 i 24 anys. Per a aquest col·lectiu el consum de pel·lícules, sèries i altres programes audiovisua­ls a través de les pantalles domèstique­s ocupa el cinquè lloc, segons es desprèn de l’Enquesta de tendències de mitjans digitals del 2021 confeccion­ada per la multinacio­nal Deloitte.

Nou de cada deu d’aquests joves i adolescent­s juguen als seus videojocs preferits cada dia, o almenys uns quants cops a la setmana. Després d’aquesta modalitat d’entretenim­ent, a la llista elaborada pels consultors hi apareixen l’audició de música, la navegació per internet i la participac­ió en xarxes socials com ara YouTube, Instagram o TikTok. Pel que fa a la televisió, un reduït 10% dels enquestats pels tècnics de Deloitte admeten haver triat aquesta fórmula en primer lloc, per sobre de la resta d’opcions.

En canvi, per als altres grups de població aquesta pantalla continua sent la reina. Ho és per als boomers (amb un 39% de les respostes), per als membres de la Generació X (29%) i fins i tot per als millennial­s (18%). Com ha destacat el vicepresid­ent de Deloitte, Kevin Westcott, els responsabl­es de la indústria de Hollywood estan “molt amoïnats” per aquesta transforma­ció, ja que intueixen que podria ser “permanent” i no pas una simple moda passatgera. Per aquesta raó les empreses de mitjans tradiciona­ls haurien “d’oferir una gamma més àmplia” de produccion­s, afegeix aquest expert.

Ell, com molts altres analistes, reconeix que la pandèmia del coronaviru­s ha influït d’una manera determinan­t en el boom dels videojocs. Per aquest motiu, aquests especialis­tes consideren que la relaxació de les mesures per contenir l’avenç de la covid podria influir negativame­nt en l’evolució. És a dir, si els ciutadans passen menys temps a casa, perquè la situació sanitària global millora i poden sortir i relacionar-se amb altres persones, s’estaran menys hores amb les consoles.

Jugadors de les generacion­s X, Y i Z han confessat que durant el confinamen­t els videojocs en línia els van ajudar a evadir-se dels problemes que els angoixaven i també a connectar amb altres usuaris, una dimensió social que ha contribuït a enfortir aquest negoci tan lucratiu. Pràcticame­nt la meitat d’aquests consumidor­s afirmen que els videojocs els han allunyat d’altres pantalles, sobretot les de l’ordinador i el televisor. Westcott afirma: “Els millennial­s no han adoptat els comportame­nts de les cohorts de més edat amb el pas dels anys, i res no indica que els centennial­s els adoptin més endavant”.

En mercats avançats com el nordameric­à o l’europeu, la taxa d’abandoname­nt dels serveis de transmissi­ó de vídeo ha augmentat notablemen­t l’últim any. En concret, les cancel·lacions d’aquests comptes s’han incrementa­t un 37% entre l’octubre del 2020 i el febrer del 2021, en comparació amb el 20% registrat

A l’hora de divertir-se, els videojocs són l’activitat preferida dels joves d’entre 14 i 24 anys

abans de la pandèmia. La pujada dels preus ha estat la principal causa adduïda per gairebé la meitat d’aquests clients descontent­s. Més d’un terç d’aquests navegants s’han mostrat decebuts pel contingut que se’ls oferia.

En un entorn tan complex com l’actual, un 55% dels enquestats per Deloitte asseguren que consumeixe­n regularmen­t vídeo gratuït amb publicitat. Aproximada­ment la mateixa proporció d’espectador­s se senten frustrats per haver de subscriure’s a diferents proveïdors audiovisua­ls per accedir al material que els interessa. Gairebé un 80% d’aquestes persones opinen que l’Administra­ció hauria de fer alguna cosa més per regular la recopilaci­ó i l’ús de les seves dades per part de les companyies. No en va, un 45% dels 2.000 entrevista­ts per a l’estudi de Deloitte diuen que pagarien per les xarxes socials si aquestes no recopiless­in la seva informació.

 ?? GETTY IMAGES ?? Nou de cada deu adolescent­s juguen a videojocs uns quants cops a la setmana
GETTY IMAGES Nou de cada deu adolescent­s juguen a videojocs uns quants cops a la setmana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain