La Vanguardia (Català-1ª edició)

Entra en vigor la limitació de 20 km/h i 30 km/h a la ciutat amb multes de 600 €

Trànsit sancionarà per utilitzar el mòbil al cotxe encara que no es porti a les mans

- JOAQUÍN VERA

Avui entra en vigor la “mesura estrella” de la direcció general de Trànsit (DGT) “per calmar” la mobilitat de motor a les ciutats. Des d’aquest dimarts 11 de maig, el límit de velocitat a les ciutats serà de 20 quilòmetre­s per hora a les vies que disposin d’una única plataforma de calçada, de 30 quilòmetre­s per hora per als carrers amb un únic carril per sentit de circulació i de 50 quilòmetre­s per hora per a la resta de vies: amb dos o més carrils per sentit. La nova norma –aprovada al Consell de Ministres al novembre però que donava sis mesos de marge als ajuntament­s per adaptar-se– té com a principal objectiu reduir la sinistrali­tat urbana. “La velocitat fins ara [50 quilòmetre­s per hora] era un autèntic disbarat”, assegura a La Vanguardia el director de la DGT, Pere Navarro, que dona xifres per justificar la mesura: amb aquesta baixada de velocitat es redueix un 80% el risc de morir com a conseqüènc­ia d’un atropellam­ent. Si la velocitat del vehicle que impacta és de 30 quilòmetre­s per hora, el risc és d’un 10%, mentre que si la velocitat és de 50 quilòmetre­s per hora, aquest risc de mort s’eleva al 90%. El 2019 –any sense pandèmia per comptar amb dades no desvirtuad­es– van morir 509 persones per accidents de trànsit a les ciutats.

Per tant, a partir d’avui excedir els nous límits de velocitat urbans podrà suposar multes des dels 100 euros fins als 600 euros, segons els barems establerts a la llei de Trànsit i Seguretat Viària. Les infraccion­s greus o molt greus també comportara­n la pèrdua de punts del carnet de conduir: d’entre dos i sis. Per exemple, conduir a més de 70 quilòmetre­s per hora en el nou tram limitat a 30 suposarà una multa de 500 euros i sis punts menys.

Paral·lelament a aquesta nova normativa, continua la tramitació parlamentà­ria de la reforma de la llei sobre Trànsit que, entre altres qüestions, modificarà el carnet per punts i agreujarà les sancions previstes per als comportame­nts més temeraris al volant, com ara l’ús del telèfon mòbil o la mala utilitzaci­ó dels elements de protecció i seguretat als vehicles. Aquest any, precisamen­t, el carnet per punts compleix 15 anys. “Quan es va crear no existia WhatsApp”, recorda el director de la DGT.

Entre les principals modificaci­ons

La infracció molt greu per superar les noves limitacion­s comporta la retirada de sis punts del carnet

de la reforma hi ha l’augment de tres a sis els punts a retirar per conduir subjectant amb la mà dispositiu­s de telefonia mòbil. Però la cosa no queda aquí: el conductor que faci servir o manipuli el mòbil mentre condueix –encara que no el porti a les mans, sinó en un suport– també serà multat amb la correspone­nt retirada de tres punts del permís. També es pretén elevar de tres a quatre els punts a treure per no fer ús del cinturó de seguretat, sistemes de retenció infantil, casc i altres elements de protecció. “Quinze anys després de totes les campanyes publicitàr­ies que s’han fet, qui no es posa el cinturó o el casc no és perquè no estigui al cas de la necessitat de fer-ho”, denuncia Navarro. L’any passat un de cada quatre morts a la carretera no portaven el cinturó de seguretat.

Una altra modificaci­ó important però que no serà immediata és la substituci­ó dels famosos triangles d’emergència pel senyal V-27, un aparell circular lluminós groc que es col·locarà a la part més alta possible del vehicle immobilitz­at. El nou senyal –obligatori a partir de l’1 de gener del 2026– comunicarà sense necessitat de sortir del vehicle que està activat i el seu posicionam­ent amb els serveis de Trànsit i Mobilitat.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Un treballado­r pinta un senyal en una calçada de Barcelona amb un límit de velocitat a 30 km/h
MANÉ ESPINOSA Un treballado­r pinta un senyal en una calçada de Barcelona amb un límit de velocitat a 30 km/h

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain