La Vanguardia (Català-1ª edició)

La dona assassinad­a a Sagunt havia demanat ajuda municipal feia dos dies

- REDACCIÓ

La dona assassinad­a diumenge a Sagunt (Camp de Morvedre) pel seu excompany sentimenta­l va anar divendres als serveis d’Igualtat de l’Ajuntament buscant ajuda. Els tècnics municipals li van oferir suport legal, psicològic i social, segons l’alcalde d’aquest municipi, Darío Moreno.

Els fets van passar diumenge cap a les 20.05 hores en un habitatge d’aquesta localitat, quan l’agressor va apunyalar la dona i després es va suïcidar llançant-se daltabaix des d’un quart pis.

“La dona havia anat a l’Ajuntament en el marc dels nostres programes contra la violència de gènere, però la seva seguretat no era competènci­a municipal, sinó de la Policia Nacional. Nosaltres ens solem fer càrrec dels casos que se’ns assignen, però aquest no era un d’aquests casos”, ha detallat l’alcalde. “Estàvem donant-li suport i volíem continuar treballant amb ella”, ha afegit.

La dona va decidir interessar­se pels recursos municipals de què disposava a proposta del jutjat d’instrucció on havia denunciat el seu botxí, i el titular del qual havia dictat contra ell una ordre d’allunyamen­t. Tant l’agressor com la víctima tenien 60 anys.

La dona no tenia fills en comú amb l’agressor. Amb la confirmaci­ó d’aquest cas, el nombre de dones assassinad­es per la xacra de la violència de gènere a Espanya ascendeix a 9 aquest 2021 i a 1.087 des del 2003, quan es van començar a recopilar aquesta mena de dades.

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, i la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, han expressat la més absoluta condemna i rebuig d’aquest assassinat masclista i han fet arribar tot el seu suport a familiars i amistats de la víctima. Tant la ministra com la delegada demanen tots els esforços de les institucio­ns, administra­cions i el conjunt de la societat per arribar a temps i evitar més morts. El telèfon 016, les consultes en línia a través del correu electrònic 016online@igualdad.gob.es i el canal de WhatsApp al número 600000-016 funcionen les 24 hores.

Al 016 es pot demanar assessoram­ent sobre els recursos disponible­s i els drets de les víctimes. A més d’aquests recursos, en una situació d’emergència es pot trucar al 112 o utilitzar l’aplicació Alertcops, des de la qual s’enviarà un senyal d’alerta a la policia amb geolocalit­zació. Aquests mitjans d’assistènci­a poden ser activats per la víctima i també per qualsevol persona que estigui al cas o sospiti d’un cas de violència de gènere.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain