La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quins dictadors estrangers van ser acollits pel règim de Franco?

-

La història del segle XX és plena de dictadors que van governar amb mà dura en diversos racons del món. La majoria van ser enderrocat­s i assassinat­s o expulsats dels seus països. Molts d’aquells tirans van ser acollits amb els braços oberts pel règim de Franco, un dictador que no va ser ni enderrocat ni expulsat i va morir encara al poder després de 40 anys de totalitari­sme.

Ante Pavelic (1889-1959) va exercir el poder a Croàcia amb especial crueltat. Sota la seva dictadura es va engegar un programa de neteja ètnica que va provocar la mort de centenars de milers de serbis, jueus, gitanos i opositors croats. El 1945, després de la II Guerra Mundial, va ser enderrocat, però va aconseguir fugir i va iniciar un periple que el va portar a Àustria, Itàlia i l’Argentina. Però va ser a Espanya on va trobar el refugi definitiu. Va morir a Madrid el 1959 i està enterrat al cementiri de San Isidro.

En aquell mateix cementiri hi ha les restes de Fulgencio Batista, el dictador cubà que va ser enderrocat per Fidel Castro el Cap d’Any del 1958. Aquella mateixa nit Batista va agafar un avió que el va portar a Santo Domingo, després va recalar a Madeira i finalment es va instal·lar a Marbella, on va viure fins que va morir per infart el 1973.

Marcos Pérez Jiménez va governar a Veneçuela entre 1952 i 1958, quan va ser enderrocat i va fugir a Ciudad Trujillo, la llavors capital de Santo Domingo. Després va aconseguir arribar als Estats Units, però va ser extradit i retornat a Veneçuela, on va passar uns anys a la presó. A finals del seixanta, després de ser alliberat,

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain