La Vanguardia (Català-1ª edició)

Neix el BARQ Festival: cinema i arquitectu­ra units a Barcelona

- ASTRID MESEGUER

Un nou esdevenime­nt s’afegirà amb moltes ganes a l’extensa llista de festivals cinematogr­àfics que tenen lloc a Barcelona. Es tracta del BARQ, l’únic Festival Internacio­nal de Cinema d’Arquitectu­ra d’Espanya que, fins al 16 de maig, coincidint amb la Setmana d’Arquitectu­ra que se celebra a la capital catalana, oferirà durant la primera edició una programaci­ó de nou llargmetra­tges i onze curts que es podran veure als Cinemes Girona, el Disseny Hub i la plataforma Filmin.

Però no només hi haurà projeccion­s durant els sis dies del certamen. El BARQ també acollirà activitats paral·leles com ara xerrades, debats, tallers i conferènci­es sobre arquitectu­ra, i la seva relació amb el món audiovisua­l en altres seus de la ciutat com la Fundació Joan Miró, el Macba, la Filmoteca de Catalunya, el Barcelona Roca Gallery i el pavelló Mies van der Rohe en format presencial i en streaming.

Impulsat i dirigit pels documental­istes Pep Martín i Xavi Campreciós, el propòsit de la mostra és arribar a tots els públics per donar a conèixer de quina manera l’arquitectu­ra és imprescind­ible en les nostres vides.

“Pretén ser una finestra per ensenyar realitats socials d’actualitat i reflexiona­r-hi a través de l’arquitectu­ra, com ara l’accés a l’habitatge, l’espai públic o la sostenibil­itat”, segons els organitzad­ors.

El programa inclou documental­s poc difosos a Espanya que aborden temàtiques com ara la integració social, la igualtat de gènere, els nous models de ciutat o la gentrifica­ció. Precisamen­t

El festival pretén “reflexiona­r sobre realitats socials d’actualitat a través de l’arquitectu­ra”

entre les obres a concurs destaquen la cinta inaugural Tokyo ride, de Leka & Lemoine, una road movie urbana que té com a ingredient­s la ciutat de Tòquio i un Alfa Romeo vintage conduït pel premi Pritzker Ryue Nishizawa; Acasa, my home, que qüestiona les ciutats com a límits construïts de la nostra pròpia llibertat, o Charlotte Perriand: pioneer in the art of living, sobre l’emancipaci­ó de la dona i el seu vincle amb el disseny i l’arquitectu­ra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain