La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els vestidors decideixen títols

- PER L’ESCAIRE Santi Nolla

El Barça de la final de Berna del 1961 no estava per guanyar. Va jugar bé i es va donar la culpa als pals quadrats, però aquell vestidor estava massa noquejat. Quatre dies abans s’havia anunciat la venda de Luis Suárez a l’Inter d’Helenio Herrera, que havia deixat el club i havia estat substituït per Brocic, que al seu torn va ser suplert per Enrique Orizaola a la gran final contra el Benfica.

Aquell equip va quedar quart a la Lliga, a 20 punts del Madrid, el va eliminar l’Espanyol de la Copa i l’Hibernians de la Copa de Fires. Dels cinc davanters no van seguir Kubala, Suárez ni Czibor. Es va quedar Kocsis, que encara va afrontar un parell de temporades passada la trentena, i Evaristo va acabar marxant al Reial Madrid.

Els vestidors són els que al final guanyen els títols. Ho va fer el de les Cinc Copes, el primer millor Barça de la història que va guanyar tot el que va jugar, amb un dels millors futboliste­s del món (Kubala), bons fitxatges espanyols i un grup de jugadors del planter notable. O el dream team que va unir catalans i bascos amb personalit­at. El grup, al final, és el que tira endavant els partits. Amb el tècnic, esclar, però els futboliste­s són els principals creditors de la glòria en el triomf, i també haurien de ser-ho en el fracàs, perquè la proporció és la mateixa.

El vestidor d’aquest Barça es va unir al gener i va arribar a l’èxtasi a la final de la Copa, en què va exhibir una intensitat i un futbol de molt pes, sistema i talent davant un rival molt potent com l’Athletic Club a partit únic. Aquella exhibició al Barça li va donar per a un parell de partits fins que va arribar la trencadiss­a del Granada

i l’empat davant l’Atlètic, en què l’equip no va fer la sensació d’estar disposat a morir per guanyar la Lliga. En aquells dos partits hi han faltat la fam i l’actitud de la Copa de Sevilla.

El Barça, davant Granada i Atlètic, va complir, però no va fer la sensació als aficionats que els futboliste­s estaven davant dels duels més transcende­nts de la temporada. El Barça de la Copa no es va veure en cap dels dos partits en què el club blaugrana pràcticame­nt ha llençat la Lliga, tot i que aquest campionat relliscós sembla que no vol tenir amo fins al final de l’última jornada.

Hi ha molts factors que influeixen en l’èxit o el fracàs dels equips. Algun està relacionat amb la sort (no va entrar cap de les quatre ocasions clares davant l’Atlètic) i també amb el VAR (la Lliga passada va afavorir clarament el Madrid), i amb la planificac­ió i amb el clima general de l’afició, però el més important sempre ha estat el vestidor. En aquest santuari és on realment s’aconseguei­xen els títols.

Tot és rellevant en un club de futbol, però el percentatg­e més alt dels triomfs i dels fracassos depèn del vestidor

 ?? DENIS DOYLE / GETTY ?? Martínez Munuera, àrbitre del Reial Madrid-Sevilla, explica a Zidane per què ha assenyalat penal
DENIS DOYLE / GETTY Martínez Munuera, àrbitre del Reial Madrid-Sevilla, explica a Zidane per què ha assenyalat penal
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain