La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ningú no entén res

El criteri arbitral de les mans confon Zidane, Lopetegui i Koeman

- CARLOS NOVO

El Reial Madrid-Sevilla va deixar els blancs molt enfadats amb l’arbitratge i va posar una altra vegada a la diana la interpreta­ció que fan els àrbitres de les mans a l’àrea, la font de polèmiques més important tota la temporada. La jugada que ha incendiat el madridisme va ser crucial en el partit. Martínez Munuera no es va adonar que, en un córner del Sevilla, a Militão li va picar la pilota al braç estant d’esquena a l’àrea i al contraatac següent Bono va fer caure Benzema a l’àrea visitant. Des de la sala VOR González González va avisar Martínez Munera de la possible infracció de Militão. L’àrbitre valencià va anar al monitor i al minut 77 va decretar penal a favor del Sevilla.

Martínez Munuera va explicar la decisió als jugadors del Madrid amb un gest del seu braç, aixecant-lo a l’altura de l’espatlla per indicar-los que la Internatio­nal Board, l’organisme mundial encarregat de redactar i revisar anualment les normes del joc, recull clarament el supòsit del penal en les seves normes per a la temporada 20202021. Tot i això, l’organisme ja ha decidit canviar la norma a partir d’1 de juliol. Serà infracció quan la posició de la mà o el braç no sigui conseqüènc­ia del moviment natural del cos.

El penal que va transforma­r Rakitic en l’1-2 va ocasionar que Zidane, després del matx, travessés el camp per parlar amb Martínez Munuera, un gest d’allò més insòlit en un entrenador que rarament s’altera. Després, Zidane, que durant la temporada ha repetit que “jo no parlo dels àrbitres” després d’accions que havien afavorit el seu equip, va canviar de discurs i va mostrar la seva queixa amb l’arbitratge a la sala de premsa. “Estic molt enfadat. No em serveixen les explicacio­ns”, va clamar Zidane. “Si hi ha qualsevol mà a l’àrea les xiules o no per a tots dos i ja està. I l’altra no la mira”. La confusió pel reglament que regeix les mans no és exclusiva de Zidane. “La realitat és que no et puc assegurar en quines circumstàn­cies són penals les mans. A nosaltres ens va passar la setmana passada i no se’ns va xiular”, deia Lopetegui encara a Valdebebas. Ahir Koeman s’abonava a la bullícia: “Si el Madrid pensa que ha estat perjudicat és problema seu. Però sí que és veritat que com a entrenador arriba un moment que no saps què és mà i què no. Ni els àrbitres ho tenen clar quan ho veuen. De vegades xiulen una cosa i, en una altra jugada semblant, una altra. Però això passa a tots els països, no només aquí”.

Per la seva part, Emilio Butragueño, el director de relacions institucio­nals del club blanc, que també acostuma a declinar parlar de l’arbitratge quan la moneda cau del seu costat, com va passar després del famós penal de Lenglet a Sergio Ramos al clàssic del Camp Nou o després de les mans de Sergio Ramos a Eibar, va aprofitar l’entrevista al final del partit contra el Sevilla per denunciar el perjudici que, a parer seu, està patint el Madrid amb els arbitratge­s aquesta temporada. Per Butragueño la llista de greuges és llarga, des d’un penal d’Óscar a Casemiro al 91 del mateix Madrid-Sevilla fins a la línia mal traçada del fora de joc de Mariano al Getafe-Reial Madrid.

El Reial Madrid ja parla dels àrbitres: Martínez Munuera, assenyalat pel penal de Militão

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain