La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nadal, i la realitat

El balear debuta demà a Roma contra Sinner, ‘teenager’ local

- SERGIO HEREDIA HANDBOL EL FINAL D’UNA ÈPOCA

Fa gairebé una setmana, just després de caure contra Sasha Zverev a Madrid, Rafael Nadal va dir: –La realitat és la que és. La meva gira de terra es resumeix en quarts [Montecarlo; va perdre davant Rubliov], campió [Barcelona] i quarts [Madrid]. Ara ve Roma. Això és el que hi ha. La resta són invencions i jo no soc d’invencions. Ara l’objectiu és anar a Roma i guanyar Roma.

I després va agafar l’avió i va marxar al Foro Italico, penúltima parada de la fase d’argila, abans del desembarca­ment al gran París.

Nadal (34) se n’anava amb cara de pomes agres i disgustat, acostumat com està a arrasar allà on passa. Quinze anys encadenant títols i canibalitz­ant els seus rivals, atabalats tots perquè ni tan sols li podien arrabassar un set. Res d’allò no és així. A Barcelona, Nadal li havia concedit una mànega al desconegut Ivaixka i una altra a Nishikori, un tennista molt menor en relació amb qui havia estat. I davant Tsitsipàs, a la final, s’havia vist contra les cordes, amb un match point en contra.

El Rafael Nadal del present sembla vulnerable, un tennista que pateix davant rivals revoltosos com Rubliov o davant especialis­tes en el servei com Zverev.

–És que he jugat amb un jugador amb un servei que em posa en moments complicats. Més que donar el nivell mínim, són condicions en les quals he de donar el màxim, no el mínim. Aquell partit havia estat diferent, per exemple, del de Rubliov [a Montecarlo], la sensació de descontrol ara era més gran –va dir a Madrid.

I va insistir en el missatge que, com un mantra, repeteix una vegada i una altra:

–He d’anar creixent en cada partit.

Ningú no li discutirà l’esforç. Hem vist com Nadal s’entrenava a hores intempesti­ves.

A Barcelona, a quarts de final, després de tombar Cameron Norrie, se n’havia anat a treballar durant una hora més.

–Necessitav­a deixar anar una mica el cos –es justificav­a després–. No és la primera ni la cinquena vegada que ho faig. El partit havia estat més curt del normal [1h34m] i estic en el procés diari per trobar el nivell que necessito. Necessitav­a apuntalar algunes coses [dretes i revessos].

En altres moments s’ha entrenat amb Jannik Sinner, i això és important.

Sinner (19) és una figura del present i segons molts, fins i tot personalit­ats de l’entorn de Nadal, serà un tennista clau els pròxims anys.

–El veig top 3 –es repeteix en petit comitè al circuit ATP.

Jannik Sinner és aquell adolescent italià allargat, pèl-roig, robòtic en el gest, que li havia complicat la vida a Nadal als quarts de final del tardoral Roland Garros, el del 2020, i que ara, ja crescut, apareix a la segona ronda del Foro Italico.

Nadal i Sinner s’enfrontara­n demà entre ells.

“Quarts a Montecarlo, títol a Barcelona i quarts a Madrid; això és el que hi ha”, diu Nadal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain