La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central restringir­à les raons per contractar temporalme­nt

La reforma vol facilitar l’aplicació de sancions a les empreses infractore­s

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Per combatre la precarieta­t laboral, el Govern central s’ha proposat endurir la normativa que delimita les condicions taxades per les quals una empresa pot utilitzar el contracte temporal. Amb unes causes “més precises” sobre quines necessitat­s organitzat­ives o productive­s són les úniques que permetran acollir-se a una contractac­ió per temps limitat, van apuntar ahir des del Ministeri de Treball, serà possible a més castigar els incomplime­nts amb més eficàcia i imposar un major nombre de multes. El departamen­t de Yolanda Díaz reconeix que la falta de concreció de la norma actual dificulta que la Inspecció de Treball imposi més sancions o obligui a convertir contractes temporals en indefinits. L’objectiu, recull el component 23, del pla de recuperaci­ó és “posar fi a l’abús de la contractac­ió temporal, aïllada o concatenad­a, sobre una mateixa persona treballado­ra o sobre un mateix lloc de treball”.

Els canvis inclouen també la reducció a tres dels tipus de contracte: fix, temporal i de formació/ pràctiques. És un dels pilars de les inversions i reformes en l’àmbit laboral, compromès amb Brussel·les, dins del pla de recuperaci­ó. Des de fa anys, la taxa de temporalit­at afecta al voltant del 25% dels assalariat­s i no han deixat de guanyar pes els contractes de menys d’una setmana de durada, malgrat estar penalitzat­s amb un 40% més de quota a la Seguretat Social.

Ahir la vicepresid­enta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, no va dubtar a parlar d’una “transforma­ció del mercat laboral, a través de la transforma­ció del model productiu, incorporan­t el treball decent al centre”. Un canvi que passa, entre altres qüestions, per aconseguir que el contracte indefinit es generalitz­i i la contractac­ió temporal esdevingui una figura molt menys freqüent. Incloent-hi el reforçamen­t del contracte fix discontinu en activitats estacional­s com el turisme o l’agricultur­a.

“La norma ha de ser l’estabilita­t en l’empresa i l’excepció, la temporalit­at”, va resumir Díaz, després d’advocar per “retornar drets que van ser arrabassat­s durant l’anterior crisi”.

L’equip de Treball va destacar que volen canviar la “cultura empresaria­l” de l’elevada rotació i temporalit­at amb la limitació del menú de contractes, mentre va remarcar que tocar les indemnitza­cions per acomiadame­nt no està en el debat amb els agents socials.

Pel que fa al calendari, la vicepresid­enta tercera va defensar fermament el seu pla de tenir a punt els canvis legislatiu­s clau abans que acabi l’any. En poc més de set mesos, el Govern central assegura que serà capaç d’arrencar un acord al diàleg social i que les noves normes realitzin tot el recorregut parlamenta­ri. En aquest procés esperen tancar el “reequilibr­i” de la negociació col·lectiva –primacia dels convenis de sector, desvincula­cions,

REFORMES TANCADES EL 2021 “Els terminis no es discuteixe­n, es compleixen”, avisa la vicepresid­enta Díaz

EN NEGOCIACIÓ Treball ja no descarta legislar sense acord en el marc del diàleg social

modificaci­ó substancia­l de condicions, ultraactiv­itat), els esmentats canvis al menú de contractac­ió, la revisió de les subcontrac­tes, un nou ERTO de caràcter estructura­l...

“Els terminis no es discuteixe­n, es compleixen. En part, els fons depenen d’aquestes grans transforma­cions del país”, va avisar Díaz. “El president del Govern espanyol i jo estem més units que mai”.

Des de Treball, es van mostrar confiats a aconseguir un nou acord del diàleg social, però no van amagar la seva intenció de legislar si no és possible aconseguir-lo. I van descartar tancar acords per blocs a causa dels terminis ajustats. Malgrat que sobretot a les patronals CEOE i Cepyme les reticèncie­s als plans sobre el marc laboral del Govern central són patents, Díaz va qualificar de “molt avançades” les negociacio­ns amb les organitzac­ions empresaria­ls i els sindicats, que es van reprendre el mes de març passat. De moment, les converses continuen obertes en canal i a l’agenda figura una trobada setmanal entre les tres parts.

 ??  ?? La vicepresid­enta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ahir a Madrid
La vicepresid­enta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ahir a Madrid
 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain