La Vanguardia (Català-1ª edició)

La covid enfonsa els ingressos dels joves quatre cops més que els de la resta

Només els més grans de 65 anys van augmentar recursos, diu CaixaBank Research

- EDUARDO MAGALLÓN

FONT:

El Jordan té 29 anys i està a l’atur temporal (ERTO), ara del 50%, però va arribar a ser del 100%. Els seus ingressos mensuals en una subcontrac­ta de neteja de Port Aventura van passar d’uns 1.300 euros a prop de 400 amb l’expedient. “I encara ens deuen diners del SEPE per un error”, lamenta.

El seu cas no és una excepció. De mitjana els joves (ciutadans de 18 a 29 anys) van tenir una caiguda dels ingressos en la part més dura del confinamen­t quatre vegades superior a la dels adults (persones de 30 a 64 anys). Els sènior (més de 65 anys) van aconseguir creixement­s gràcies a la revaloritz­ació de les pensions. Són dades de CaixaBank Research amb informacio­ns reals dels seus clients (tenen una quota de mercat de prop del 25% en la majoria de productes).

Encara que el Jordan sí que va tenir dret a l’atur, la majoria dels joves no disposaven de la cotització necessària per poder rebre una prestació pública. “Els joves solen tenir una precarieta­t laboral més gran i els que estan en actiu solen tenir més contractes temporals” i en sectors com el turisme, diu Josep Mestres, economista de CaixaBank Research.

En el moment més dur de la pandèmia, a l’abril, els ingressos dels joves van caure més del 20% mentre que els dels adults ho van fer poc més del 5% en termes interanual­s. A final de l’any 2020, els adults gairebé van recuperar el seu nivell d’ingressos (de mitjana perden un 2%), davant el descens del 8,1% dels joves.

Mestres creu que no es cronificar­à aquesta situació per als joves, si bé plou sobre mullat per al col·lectiu. A l’informe de CaixaBank Research es fa referència a un estudi de Samuel Bentolila en què s’assegura que “els ingressos salarials mensuals mitjans, en termes reals, dels joves que el 2019 tenien entre 18 i 20 anys eren un 50% inferiors als que tenien els joves del 1980”. Si es pren el col·lectiu de persones d’entre 30 i 34 anys, el retrocés és del 26%.

“El motiu d’aquestes caigudes no és una disminució del salari per hora treballada, sinó la caiguda dels ingressos salarials mensuals per la menor durada dels contractes i per l’augment de l’ocupació a temps parcial”, aclareix l’informe.

Josep Mestres avisa que la situació més preocupant és la del col·lectiu dels 30 a 34 anys, ja que haurien d’haver tingut ja la seva primera experiènci­a plena al mercat laboral i el diferencia­l salarial a la baixa és evident. Per això cada vegada s’endarrerei­x més l’edat d’emancipaci­ó.

La UGT va avisar en un informe recent que l’any passat, per primera vegada des del 2007, quan va esclatar l’anterior crisi econòmica, el percentatg­e d’emancipaci­ó dels joves va caure per sota del 20%. Només el 18,6% van poder anarse’n de la llar materna.

A l’informe s’analitzen també els hàbits de consum dels diferents grups d’edat durant la pandèmia. Eduard Llorens, economista de CaixaBank Research, crida l’atenció sobre “la rigidesa en el comportame­nt dels col·lectius de més edat”. Llorens afegeix que es va accelerar el consum en el comerç electrònic per part dels joves i els adults, mentre que en el cas dels sèniors quan la pandèmia ho va permetre van tornar a les compres físiques.

Aquest efecte s’aprecia, per exemple, en el comportame­nt de les retirades d’efectiu en caixers. L’abril de l’any passat, els més grans de 65 anys van retirar de mitjana un 40% menys de bitllets que el mateix mes de l’any anterior. Però a partir del mes de juny, aquest grup d’edat va tornar ràpidament a retirar el mateix volum d’efectiu que un any abans.

El jovent d’avui cobra la meitat que el dels anys 80 per la menor durada dels contractes

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? Manifestac­ió de joves a Madrid en defensa dels seus drets
DANI DUCH / ARXIU Manifestac­ió de joves a Madrid en defensa dels seus drets

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain