La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Ibex es dispara per damunt dels 9.100 punts amb l’ajuda de la banca

- LALO AGUSTINA

L’Ibex 35 va encadenar ahir la seva quarta jornada consecutiv­a a l’alça, gràcies al convencime­nt que els estímuls estan assegurats per molt de temps malgrat l’amenaça de la seva retirada pel rescalfame­nt de l’economia als Estats Units i l’augment de la inflació a l’eurozona. Després de conquerir els 9.000 punts divendres passat, ahir es van superar àmpliament els 9.100 després d’una alça del 0,94%.

Tot sembla anar de cara, des dels resultats empresaria­ls fins al ritme de vacunació i, sobretot, l’aportació de Wall Street. Ahir, l’índex nord-americà Dow Jones d’industrial­s va superar els 35.000 punts per primera vegada en els seus gairebé 125 anys d’història, la qual cosa implica una revaloritz­ació superior al 70% des del dilluns negre de març del 2020 i un guany de gairebé 5.000 punts des de la victòria de Joe Biden en les presidenci­als nord-americanes. És un altre èxit que el nou inquilí de la Casa Blanca pot exhibir davant el seu predecesso­r, Donald Trump.

L’ascens més destacable dins de l’Ibex el va protagonit­zar Banc Sabadell, que es va disparar un 8,4% i ja acumula una revaloritz­ació de pràcticame­nt el 90% aquest 2021. De ser el més castigat l’any de la pandèmia a brillar amb llum pròpia aquest any, encara que, això sí, continua cotitzant amb un fort descompte. A més del Sabadell, CaixaBank puja més del 32% a l’any; el Santander, més del 31%; el BBVA, gairebé un 24%; i Bankinter, prop d’un 10%.

Ahir, també van brillar Almirall (+8,4%) Telefónica (+4%), Merlin (+3,5%), CaixaBank (+3,42%) i Colonial (+3,3%). Contràriam­ent, entre les caigudes van destacar les de les emergies renovables, Solaria (-6,9%) i Siemens Gamesa (-4,9%), juntament amb Aena (-3,6%), PharmaMar (-3,5%) i Cellnex (-1,4%). La resta de borses europees van estar molt més moderades que l’espanyola, amb una lleugera caiguda a Londres (-0,08%) i pujades a París (+0,01%) i Milà (+0,78%). Frankfurt va tancar plana.

El mercat continua dominat per l’eufòria de les últimes setmanes, la que sembla anticipar tots els beneficis de la recuperaci­ó, amb l’ajuda inestimabl­e dels estímuls monetaris i fiscals. No obstant això, els experts adverteixe­n que els episodis d’inflació –o una alguna cosa més duradora, mentre els bancs centrals no retirin la gasolina– poden ser la porta d’entrada a la volatilita­t.

De moment, ni a les borses ni en el mercat de deute no apareixen les turbulènci­es. Sens dubte, el mercat es manté en tendència alcista.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain