La Vanguardia (Català-1ª edició)

El comerç electrònic dispara el sector logístic

Amazon acapara el 50% de la superfície llogada a Catalunya

- ROSA SALVADOR

L’auge del comerç electrònic ha disparat la contractac­ió de naus logístique­s en el primer trimestre, fins a nivells rècord a Barcelona i a Madrid segons les dades publicades ahir per les consultore­s Colliers i BNP Paribas Real Estate, que preveuen, a més, que l’any tanqui en nivells rècord.

Segons Colliers, la inversió en aquests tres mesos ha arribat a 164 milions d’euros, i la confiança en la bona marxa del sector a causa dels nous hàbits de consum s’ha reflectit en el pes de la compra de sòl per construir noves naus, que suposa més del 60% de les transaccio­ns que s’han fet.

A Barcelona, la contractac­ió ha arribat als 264.698 m2, segons BNP, que suposa un 61% més que en el mateix període del 2020 i una pujada del 142% sobre el trimestre anterior.

A Madrid la contractac­ió en el primer trimestre va arribar als 345.089 m2 segons BNP Paribas, que suposa un 167% més que en el mateix període del 2020 i un 22% més que en el darrer trimestre de l’any passat. A Catalunya, destaca Colliers, Amazon ha acaparat el 50% de la contractac­ió amb dues grans operacions. La més gran és el contracte d’una nova nau al polígon industrial Far de l’Empordà, a Vilamalla, on construirà una plataforma logística de 140.000 m2 distribuït­s en diverses altures, per donar servei al sud de França. La companyia d’internet també ha llogat una nau propietat de Segro a Mollet del Vallès, de 12.000 m2, als terrenys de l’antiga fàbrica de Ron Bacardí.

A Madrid la zona més dinàmica és l’eix del Corredor d’Henares (A-2), que en l’últim trimestre ha concentrat més de la meitat de les operacions.

Malgrat l’alta demanda, els lloguers s’han mantingut estables a

Madrid, entorn de 5,4 euros/m2/ mes, si bé arriben als 6,2 euros en naus per a entregues d’última milla i a la zona de Barajas.

A Barcelona, en canvi, la renda mitjana ha pujat un 10%, fins als 5,5 euros/m2/mes, segons BNP. La consultora destaca que a les zones més prime, més properes a la trama urbana, la renda se situa en 7,2 euros/m2/mes, amb una pujada del 2,8% en els darrers tres mesos. El lloguer màxim, assenyala la consultora, s’ha firmat al Prat de Llobregat, en una plataforma intermodal, amb una renda de 9,5 euros/m2/mes.

La fortalesa de la demanda logística a Barcelona ha propiciat que els promotors i fons d’inversió hagin prosseguit amb el desenvolup­ament de nous projectes. BNP assenyala que està previst que s’entreguin 90.700 m² de naus al llarg del que queda del 2021, mentre que hi ha projectes de 750.000 m2 més per a lliurament el 2022 i 2023 que podrien endarrerir-se. En aquests casos, assenyala BNP, els promotors prefereixe­n esperar a començar les obres a tenir prellogada la nau.

Les rendes pugen un 10% a Barcelona i, com a Madrid, bat el seu rècord de contractac­ió en el primer trimestre

 ?? XAVI JURIO / ARXIU ?? Treballado­rs al centre logístic d’Amazon a la Zona Franca
XAVI JURIO / ARXIU Treballado­rs al centre logístic d’Amazon a la Zona Franca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain